søndag 13. mars 2016

På hellig grunn.

Fredag fylte jeg sekken med mat og drikke, og kjørte opp til Veneli. Jeg hadde lyst til å teste skiløypene der oppe før skiturister og hyttefolk fyller fjellheimen.


 Bjørn hadde vært så grei og lagt Glider på mine oppskrubba smørefrie ski, og eventyrløypa var nyoppkjørt og helt strøken...


- og Nalle og Tassen var i storform!


Skal si det var herlig å bare gli avgårde gjennom fjellskogen! Høyspentmastene strekker seg gjennom området, fra Damtjern og rett over til Styrmannstjern, forbi Domfet, Blåfjell osv. osv...


Men ellers er dette området mellom Veneli og Damtjern, uberørt.
Jeg kunne skimte Olasetra som ligger så fint til innved Turufjell, idet løypa svingte seg over mot Torget.


 "Nå skal lille Flå legge til rette for en gigantutbygging med opptil 1800 høystandard-hytter i Turufjell-Veneliområdet! I arealdelen til kommuneplanen legges det nå opp til at over 11.000dekar av natur skal nedbygges - med hytter, alpinanlegg og infrastruktur. De innerste områdene grenser nærmest til landskapsvernområdet i vakre Vassfaret, og noen av de inngrepsfrie områdene (INON-områdene) i kommunen blir ødelagt eller fragmentert. 
Kathy Lie, nestleder i Buskerud SV"


Vi tok av fra hovedløypa før vi kom til Damtjern. Her hadde bare en enslig skiløper gått føre oss. Jeg hadde ikke med kart, men antok at det var bare å følge sporet.


Og det gikk jo helt fint :-)


Tassen fikk utfolde seg i det fri ei stund.


En svær reinsflokk hadde passert området dagen før, så det var mange spennende "ting" å finne. Skiløypa var som den fineste autostradaen på denne sida av Veslefjell. Det var hardtråkka av skutere og reinsklauver over hele Torget.


***


Kommunestyret i Flå behandlet 7/1-2016 Arealdel av kommuneplan for Flå 2015-2027
Dessverre neglisjerte kommunestyret både Rådmannens justeringer og Fylkesmannens svært krasse kommentarer til denne gigantiske utbyggingen i den såkalte SONE 6 (Veneli-Torget-Turufjell)

Vi fortsatte ufortrødent videre på rundturen vår, mens tankene kretsa omkring disse planene som får bygda til å koke. Det virker som om flåværinger flest ønsker utbygging, men så er alle andre imot...

"Presset på Vassfaret er og blir så stort fra Buskerud og Oppland samlet, at byggeprosjekter av en slik størrelsesorden må sees i sammenheng, den har regional betydning - utover Flås grenser. Den totale belastning på Vassfaret må vurderes samlet. Utbygginger av slike dimensjoner må sees i ett perspektiv utover det kommunale.
Terje Bøhler."


Der nede ligger Vassfaret. Ei umistelig gave til våre etterkommere.


Jeg beundra utsikten, mens Tassen og Nalle fulgte vaktsomt med på to skiløpere som nærma seg...
Veslefjell

Før vi nådde fram til Veneli, tok vi en liten avstikker bortom Bjødnahaugen. Og endelig vanka det ei skikkelig matpause :-)


Opprinnelig og urørt villmark er snart en saga blott.


"Nå må vi stoppe opp og tenke oss om og la det være igjen noe uberørt natur til neste generasjon. Det er ufattelig hvor mye av naturen vår generasjon har rasert.
Tor Ola Skogstad"


"Fylkesmannen og fylkeskommunen har bede om at fleire område i Turufjell vart tekne ut. Rådmann var samd og foreslo å ta ut fire område, blant andre to omstridde område ved verneområde til Vassfaret på 1210 dekar. Det vart nedstemt i januarmøtet i kommunestyret. No foreslo Torkild Raaen (Bygdelista) at dei to områda ved Vassfaret likevel vart tekne ut av planen.
-Området har stor verdi for friluftslivet, sa Raaen.
Det var det full semje om."
Hallindølen 20/2-16


Siste ord er neppe sagt i denne saken, men vi hadde iallefall en fantastisk fin skitur, og den 25. turdagen i 2016 var ett faktum...
2 kommentarer:

 1. Nei la nå Vassfaret forbli "ødemark"! Et stille sted må man da kunne få reise til uten å møte folk i kø, enten i bil eller på ski!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er det ikke akkurat i Vassfaret det skal bygges, men altfor nær etter mitt syn!
   I påske og fellesferie er det ikke mye som ligner ødemark lengre, det vrimler av biler, sykler, båter og folk, og det arrangeres det ene "sirkuset" etter det andre.
   Jeg ønsker meg også ett stille sted, og heldigvis går det fremdeles an å finne roen der inne.

   Slett