Det var Tassens 3 årsdag igår, fredag den 6. november.
Forventingen var derfor stor, da vekkerklokka ringte klokka 6 – og vi var ute av huset litt over 7 om morgenen. Begge to hoppa velvillig inn i bilen og la seg godt til rette inni bura sine, og sov seg gjennom de to neste timene. Da bilen omsider stoppa, hadde de overhode ingen anelse om hva som skulle skje…
Jeg hadde meldt meg på slaktekurs på Lizas småbruk utafor Jevnaker!
Jeg anbefaler dere å gå inn på linken, og lese litt om alt denne driftige dama kan tilby. Jeg kom tilfeldigvis over kurstilbudet om hønseslakt på ei Hønegruppe på Facebook, og nesten før jeg rakk å grue meg – hadde jeg meldt meg på dette kurset.
Jeg har aldri i mitt liv drept ett dyr, anna enn insekter, men jeg mener det er mitt ansvar som hønemor å kunne greie å utføre avlivning på en mest mulig human måte - om ei høne skulle skade seg, eller bli sjuk f.eks. Det er liksom ikke bare bare å dra med seg høna til veterinæren heller…
Kaffen sto klar da vi kom. Lizas hjemmelagde bjørnebærpai gikk ned på høykant, mens ho fortalte om hønsehold og om hva vi skulle gjennomføre, og hvorfor det skulle gjennomføres, innen dagen var omme.
Etter en times teori, kledde vi på oss og gikk ut. Liza gikk resolutt opp i fjøset og henta ei høne…
Høna hadde ikke fått mat siden dagen før. Det var ett lite tips for å gjøre sjølve slaktingen enklere, og dessuten var høna rolig etter å ha oppholdt seg på ett mørkt sted.
Det hele så igrunn helt ufarlig ut!
Og før jeg visste ordet av det, hadde jeg drept mitt første dyr noensinne.
Det blei det reineste blodbadet på Lizas småbruk denne dagen, for plutselig hadde vi kappa huet av vår første høne alle sammen. Hodeløse høner spreller som kjent ei stund, men Liza kunne forsikre oss om at hønene døde momentant av det første øksehogget – så da var det ikke fullt så ekkelt…
Vi holdt dem oppned for å tømme dem for mest mulig blod, og deretter blei de dyppa ned i glovarmt vatn ett øyeblikk. Etter dette gikk tilogmed ribbinga som en leik!
Vi var fem kursdeltakere. Ei hadde hatt høns i mange år, en hadde sin første sommer med høns slik som meg, og de to andre gikk med planer om å skaffe seg høns. Så vi hadde alle god grunn for å være med her. Og gjett om vi var stolte av oss sjøl!
Det var om å gjøre å komme i gang med slakting og partering så fort som mulig, mens høna enda var varm.
Først ble kråsen, luft - og spiserør fjerna.
Det var ganske ekkelt å skjære åpning rundt kloakken og komme inn i buken på høna. Alt av tarmer og innvoller måtte fjernes forsiktig med håndmakt…
Det tok selvfølgelig litt tid, og alle kroppsdeler ble studert nøye.
Lever, hjerte, magesekk, nyrer og milt blei tatt vare på. Det blei stekt sammen med løk og surra i fløte - og servert til lunsj. Jeg smakte veldig forsiktig… Liza hadde masse anna heimelaga og økologisk mat også, så jeg spiste meg mett og vel så det.
Hønene våre blei hengt opp til mørning,
Etter lunsjen fikk vi en liten omvisning på småbruket. Liza og familien på 4, men som i store deler av året egentlig teller 6 - er så og si selvforsynt med kjøtt og grønnsaker på 4 mål tomt!
Her gikk det “villsau”, kalkuner, høner og haner utendørs og omhverandre fritt omkring hele året. De hadde også som regel gris , men den var slakta. De hadde epletrær og bærbusker av alle slag, grønnsak og potetåker, og ett stort og innholdsrikt drivhus.
Og så hadde de en stor, vakker og kjælen hannkatt som ligna på Stripa!
Men akk, hvor lenge var vi i paradis…
For etter den deilige maten og den koselige omvisningen, var det på’n igjen. Av erfaring visste nemlig Liza at det var lurt for kursdeltakerne å gjennomgå to slaktinger…
Første gangen grudde vi oss veldig på forhånd, uten å helt vite hvordan det foregikk. Og så gikk det kanskje bedre enn forventa, og det føltes bare godt å ha gjort det og være ferdig med det. Så når sant skal sies, grudde jeg meg nesten litt mere nå… for sprellinga, og for luktene.
Jeg meldte meg likevel frivillig til å slakte denne flotte, sprelske islandshanen…
Jeg visste jeg kunne klare det, det var bare å bite tenna sammen og konsentrere seg…
Det blei slakta to haner og to ender i andre omgang. Jeg hadde IKKE orka å kverke ei and, tror jeg. De var jo mye større, og jeg skal ikke ha ender på Bergheim… Den ene kursdeltakeren, som egentlig ikke var kursdeltaker - men journalist på oppdrag for Nationen(!) måtte reise tidligere, så dermed sparte han livet, den unge, nysgjerrige kalkungutten.
Han skulle bare visst.
Journalisten hadde ikke planlagt å slakte selv - men bare se på. Ho klarte seg likevel utmerket og slaktet og parterte, og fikk med sin egen slakt hjem til middag, ho også. Og jeg tror ei ny hønemor ble født denne dagen, takket være dette lærerike og inspirerende kurset.
Dette er det lureste jeg har gjort på lang, lang tid!
Nå håper jeg på kyllinger til til våren. Og masse egg, og masse god mat…
I dag kokte jeg suppe.
Først kokte jeg kraft av høna, selleri, løk og gulrøtter.
Så dro jeg til Flå og henta mamma. Vi stakk innom Kiwi og kjøpte med mere grønnsaker OG litt hundesnop.
Vi måtte jo feire Tassens treårsdag!
Mamma hjalp gladelig til med å skrelle grønnsaker.
En løk, to gulrøtter, fire poteter, sellerirot og to fedd kvitløk surra litt i gryta, før jeg tilsatte en boks hermetiserte tomater og 1.5 liter hønsekraft. Krydra med salt, pepper, basilikum og gurkemeie (jeg tok 1 ts karry istedet) – det blir alltid litt sånn man tager hva man haver i mitt kjøkken…
Hønsekjøttet blei skjært i småbiter og hatt i gryta når grønnsakene var ferdigkokt…
Det smakte himmelsk!
Den gamle damen spiste med stor vellyst - tre fulle suppetallerkner og ett par rundstykker
Ho greide knapt å bøye seg for å knyte skoa, da jeg skulle kjøre henne heim til kvelds. Når sant skal sies, så hadde ho fått i seg en kaffekopp og noen rykende ferske smulteringer også, da.
For noen morsomme og unormale dager dette har vært!
Gudene vet hva morgendagen bringer…
Du var kjempeflink Inger Synøve! Og så hyggelig å høre at det har vært en så flott dag for deg. Vi ønsker å lære bort om matlaging og matproduksjon og når vi hører at dere er så fornøyde blir vi veldig glade. Da har vi nådd målet :)
SvarSlettJeg tror alle var like fornøyde som meg med seg selv, med deg, med omgivelsene og hele kursopplegget! Nå lurer jeg på om jeg skal begynne med sau eller geit også, slik at jeg kan komme på ett av de andre kursa dine ;-)
Slett