TASSEN

Først litt om lundehunden, denne fantastiske familiehunden - så liten og vakker, men sterk og svært utholdende. Hannenes mankehøyde er ca 35-38 cm, og tispene ca 32-35 cm. Vekten på en hannhund er ca 7 kg, men tispene er omtrent en kg mindre...

Lundehunden er en utrydningstruet, urnorsk rase! 

Den har endel særegenheter når det gjelder anatomien som ingen andre raser har. Den skal ha seks tær på alle fire beina, og kan bevege skulderledd og nakkeledd betydelig mer en andre hunder. Dette kom til god hjelp når den arbeidet som hi-hund i lundeura. Lundefugl-jakt var hundens oppgave i hundrevis av år.
Bittet er ofte ujevnt, og det er vanlig med underbitt, særlig omvendt saksebitt Det er vanlig at de små premolarene mangler. Dette hemmer på ingen måte hunden og regnes ikke som feil på rasen. Perfekt saksebitt er sjelden.
Lundehunden kan bli svært gammel.

Selv om lundehunden er en svært frisk hund, forekommer det sykdom også hos denne rasen. De sykdommene som anses hos rasen kan delvis knyttes til at alle dagens hunder, stammer fra noen få beslektede individ, altså det vi kaller innavlsdefekter.
IL (lundehundsyken) er en tilstand der lymfesystemene i kroppen og da særlig den delen av lymfesystemet som ligger rundt tarmen, ikke fungerer og blokkes til slik at lymfe lekker fra lymfeårene og ut i tarmen og omkringliggende vev. Man har idag ikke 
holdepunkt for å si at IL hos lundehund er en medfødt tilstand, men den kan ramme alle i løpet av levetiden.


POLLYS  FUSENTAST - Tassen

født 6.november 2012
reg.nr. NO 30191/13

Tassens far:   Eriksro Trevliga Liam   FIN 39288/08
Tassens mor:   Anja-Polly  NO 44862/10

Tassen kom til Bergheim den 14. januar 9 uker gammel - en bitteliten tass på 2 kg... Han er kvikk i hodet, lettbeint og rar, og en anelse dumdristig. Tassen er veldig sur, veldig sint, veldig glad!! Og så er han kjempeglad i matmor ... men han er ingen mammadalt. 
Han er fremdeles liten og fremdeles ung, han har mye å by på, min godeste Tass

Verdens beste Tass døde den 8.november 2023 
RIP , min beste venn.