søndag 18. august 2019

Noenlunde gode dager :)

Jeg kunne ha starta dette innlegget også, med ett bilde av mamma, men istedet hopper jeg over fredag den 9., og begynner med torsdag den 13.
Det var en av mange arbeidsdager, men seinvakta begynner ikke før kl 15.
Så da har vi god tid til litt av hvert om "morran"

Det var fint vær attpåtil, den dagen.
Morgenstund har gull i munn 😊

Jeg storkoser meg med dyra mine, 
men har konstant dårlig samvittighet fordi jeg føler jeg ikke har nok tid til dem.

Men det er ikke sikkert de savner meg. 
Ihvertfall ikke Fjert'n og hønene.

De lider vel ingen nød de aller minste heller.
Ingen mor er bedre enn hønemor.


De vokser så fort!
Den hvite kyllingen tipper jeg er en liten hane. Han har fått en liten hanekam allerede, og er ganske frampå. Den grå kyllingen er foreløpig ganske anonym, men den brune ligner mamman sin på alle måter. Jeg tror det kan være en hønekylling, og jeg syns den begynner å få en liten fjørtopp!

Nå gjør jeg plutselig ett hopp tilbake til fredag den 9.
Da hadde mamma fått frisørtime hos Desiré på Gol.
Endelig skulle ho få en etterlengta klipp, og permanent av det gode, gamle slaget

Det ville jo ta sin tid, så Nalle og Tassen og jeg, rusla omkring i sentrum, og snuste på gamle trakter. Vi gikk innom Zoo1 og handla litt forskjellig, og Nalle gjorde seg så absolutt fortjent til en deilig hundeis 😋Det var den eneste butikken vi var innom, jeg lider jo ikke akkurat av "handlegalskap".
Jeg var forresten innom Biltilsynet for å skaffe meg ett nytt førerkort, men det gikk ikke, gitt. Det gamle fungerte ikke som gyldig legitimasjon hos Biltilsynet, enda det er ett gyldig førerkort...

Etter 2,5 time var mamma ferdig, og strålende fornøyd!Middag på Solstad var ei selvfølge etter dette, og maten smakte utmerket.
Vi tok en timeout på Bergheim, før siste etappe til Flå.
Så fulgte arbeidshelg og dager som bare kom og gikk....

Se på den sleipe katta 😼

Tassen har mista pels ved halerota, fort og gæli. Jeg smører ham inn med kokosolje, sånn noenlunde jevnlig, og jeg tror jo at det hjelper på ett vis. Han plages ikke med kløe. Men disse flekkene fortsetter å komme og gå.
Linselusa med halen til værs 😹
Han har ikke stort med underull igjen rundt nakken.

Men han har hatt mye dårligere pels enn hva han har nå, så jeg håper og tror den blir bedre til vinteren.
Ellers må han kle på seg igjen!

Det er nok ikke så greit å være lundehund. Jeg kjenner jo flere som har slitt, og sliter med IL -Intestinal Lymfangiektasi.  En lumsk og alvorlig mage-/tarm-sjukdom som rammer anslagsvis 3 av 10 lundehunder. Noen mener så mange som 5 av 10.

Norsk Lundehundklubb kjører for tiden ett krysningsprosjekt i samarbeid med NKK. Målet er å bedre norsk lundehunds helse og velferd ved å øke fertiliteten, og å redusere risikoen for å utvikle IL. Samtidig skal rasens særegne egenskaper bevares. Dette gjøres ved å krysse lundehund med tre raser; norsk buhund, norrbottenspets og islandsk fårehund. Derfra skal utvalgte valper/individer og reine lundehunder danne nye generasjoner. Prosjektet vil ta mange år, og flere generasjoner.
Har noen spørsmål angående krysningsprosjektet og/eller er interessert i en prosjektvalp, kan man ta kontakt med Norsk Lundehundklubbs prosjektgruppe på e-post; krysningsgruppa@lundehund.no

Det har jeg gjort!
Jeg har satt meg på valpeliste, men jeg aner ikke når jeg kan forvente å få en valp derfra. Det var en parring i slutten av juli, men jeg vet ikke hvor lang ventelista er på disse valpene. Prosjektet er omdiskutert, selvfølgelig - men jeg føler det er riktig, og verdt å prøve.
 Jeg føler at man MÅ prøve - for lundehundens skyld!

En liten "eggvarmer-kanin" strikka av buhund og baby-alpakka

Jeg skal ikke nekte for at jeg har snust litt på norsk buhund også.
Det er en fantastisk rase, (nesten) på linje med norsk lundehund.
Den virker mer robust enn lundehunden, og etterhvert som jeg har blitt kjent med flere av dem, må jeg tilstå at jeg har blitt mer og mer betatt.
Men for Tassens skyld, og for Doffens og Kompis' og alle lundehunder jeg kjenner - så satser jeg likevel på en prosjektvalp. Jeg tror Tassen vil ha godt av en hund på noenlunde samme størrelse, og noenlunde samme egenskaper.
 En noenlundehund, som noen sier 😉


Fredag den 16.august dro vi til Orrebu.
Jeg har helgefri!


Røsslyngen blomstrer - og jeg har to håpløse linseluser...
😂
Bjørn hadde knapt tid til å se på verken meg eller kamera.
Orrebu bli rød og fin!

Nalle gikk og la seg, men Tassen og jeg ville strekke på beina.Vi gikk ned til Strøstjedn, og Tassen "bada"Vi fant en fin sti langs tjernet, vi fant ei badestrand, og vi fant en gammal båt.


Strøstjedn, omtrent 750 moh


Her "renner" Strøstjern ut i Strøen, den største av innsjøene i Vassfaret.


Der blei det også slutt på sti.
Vi havna på en strøken grusveg, og der blei vi gående.


Vassfar-stien ...
Jeg syns det er helt tragisk å kalle dette en sti, men den er merka som en del av Vassfar-stien. Det er tragisk at det ser slik ut i Vassfaret i det hele tatt, egentlig
 😢

Dette er i nordenden av Strøen, på Valdres-sida - og utafor verneområde, og her pågår det både tømmerhogst og hyttebygging. 
Jeg kan bare slutte, først som sist, å innbilde meg at fred og ro i det vi kaller Vassfaret, varer evig.


Men så finner man slike idyller, på tross av menneskelig aktivitet, 
og sinne og fortvilelse er borte som dugg for solen. Nesten.Bjørn dro heim til katta, og jeg blei sittende med rokken til langt på natt, 
mens hundene sov sin søteste søvn.


Neste dag kom regnet, akkurat som Yr sa!

...og det blei bare noen kjappe turer ut på dass 😅


Bjørn dukka opp som troll i eske 😉


og det gjorde jaggu solstrålene også!

Vi gikk en liten ruslerunde, mens kokken kokkelerte.Åhh, det er så fint!!!
Håper denne vegen ikke blir ødelagt av biler 😉


Tassen tok seg ett lyngbad ved Groputten.


- og da vi kom tilbake, var middagen klar!Jeg dro heim tilkvelds. Både kyllinger og kaniner hadde savna meg. Stripa også, tro jeg - for ho smatt raskt oppå kjøkkenbordet for å få seg en matbit.

Imorgen er det søndag, og Yr melder ganske bra vær.
Lurer på hva vi skal finne på da?

GOD  SØNDAG

9 kommentarer:

 1. En god, gammeldags permanent gjør underverker, både for frisyre og sjel :D
  Åh, så spennende med valp! Det er viktig at vi bevarer de norske rasene, og hvis det må gjøres ved å blande inn andre raser i noen generasjoner, så mener jeg det er riktig så lenge det er vel gjennomtenkt og gjøres med full kontroll. Nå kan jeg ytterst lite om tilstanden til våre norske raser, men det er vel bare elghundene som er store i popularitet og dermed også i genmateriale. Jeg vet Haldenstøveren så å si var utryddet for noen år tilbake, der tror jeg også det ble blandet inn andre raser for å få den tilbake.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hår er viktig for å føle seg vel :) Det første ho spurte etter da ho kom ut fra frisøren, var lua si - av gammel vane! Da lo vi godt.
   Jeg tror du har rett i din tilstands-analyse. Bestanden av Haldenstøver og lundehund er fortsatt faretruende liten, jeg tror det er ca 700 lundehunder i norge i dag. Og disse rasene er lite utbredt utenfor Norges land...

   Slett
 2. Når jeg tok oppdretterskolen hos NKK for noen år siden så fikk vi hilse på det ene kullet fra dette prosjektet. Det er bra alt som blir gjort for å bedre avlen, for blir det for få produktive individer så øker sykdommer og missdannelser radikalt. Mener å huske at det må være minst 78 produktive individer for å unngå akkumulering av missdannelser og sykdommer. God mandag, her bærer det til Sørbølfjellet på siste feriedagen min!

  SvarSlett
  Svar
  1. Også mandag da gitt... har ennå en fri dag jeg :) Kanskje like greit at ferien går mot slutten så en klarer kalenderen igjen snart!

   Slett
  2. Haha, det lønner seg nok å ta en dag om gangen :)
   Håper du fikk deg en fin tur - det gjorde jeg ;-)

   Slett
  3. Har sett noen av disse valpene jeg også, det har blitt flotte hunder! Og foreløpig har ingen av dem utviklet IL...
   Det første kullet var lundehund/buhund, de er nå 5 år, hvis jeg husker rett. Og noen av dem har fått valper, som da blir 75% lunde og 25 % buhund.

   Slett
  4. Jeg tok oppdretterskolen høsten 2014 og våren 2015 så det stemmer bra.

   Slett
 3. Hmmm, noe må du da kunne bruke som godkjent ID?
  Så spennende med valpeplaner. Håper at prosjektet kommer til å bli vellykket. Hadde vært moro om du fikk en blanding av IF og Lundehund :)
  Håper du fikk en knallfin og trivelig dag i dag, i god selskap kanskje :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bankkortet mitt er jo heller ikke godkjent, siden det er uten bilde. Men det er kanskje ett nytt bankkort som er enklest å gjøre noe med ;-)
   Jeg har hatt en aldeles utmerket søndag! Batteriene er full-lada, og jeg håper vi kan finne på noe sammen neste helg!

   Slett