torsdag 11. oktober 2012

Lilla lillelørdag

 

Snøen har vist seg på Ryfjell for andre gang i år...

garn 034

Buster, Ludde og Ullf har fått ny sveis -

angoragutter 001

men jentene ♥  - de er på sitt søteste akkurat nå ;-)

garn 026

 

- og ikveld har jeg feira Eldredagen sammen med mamma'n min.

Eldredagen er egentlig den 1.oktober, men siden det er i starten på elgjakta - har ingen i Flå tid til slike festligheter. Derfor ble dagen feira den 10.oktober, og selskapet blei selvfølgelig holdt på det flotte Jakt og fiskesenteret.

Jeg var antagelig kveldens yngste "gjest", men koselig var det lell. Småmat og lefsekling er aldri feil :-)  10 klassingene ved Flå skole sto for servering, kaker og loddsalg - og inntektene av kvelden gikk til klassens Polen-tur. Kveldens underholding besto av sang og musikk, og en film om Stølsdrift i Hallingdal :-)

Jeg har blitt litt eldre og litt klokere i løpet av denne dagen.

garn 052

Først var vi nemlig hos veterinær oppi Ål igjen! Det går bra med øret, dryppinga går iallefall veldig greit. Så denne gangen dro jeg til en annen veterinær, og i ett anna ærend - Nalle skulle øyelyses ;-)

Når hunder øyelyses, får de først noen drypp i øynene... Så skal dråpene virke i ca 20 min. - mens pupillene blir store og blå. Stakkars, han blir så forferdelig redd. Han fikk ligge i bilen og vente de 20 minutta, og han fikk bittelitt bedøvelse. Deretter bærer det inn i mørkerom, og bikkja må sitte dørgende stille, mens veterinæren lyser i øynene og undersøker grundig -  men det er ikke smertefullt ;o)  Hele seansen tok ca 45 min, og kosta 900,- 

For en snill hund jeg har!!! Han er som sagt vettaskremt og stresser fælt, men han finner seg (motvillig) i behandlingen. Han vil gjerne stikke av, men ikke ett eneste knurr eller tegn på sinne. Frykten går ikke over i aggresjon, og det ser jeg på som ett sunt tegn tross alt, du gode reddharen min ;-)

♥  Nalle er herved øyelyst fri - og noen hjerter banker litt fortere ♥

garn 051

Tirsdag var jeg på foredrag og medlemsmøte i Hallingdal hundeklubb etter jobb. Derfor har det ikke blitt tid til trening denne uka... Klubben er liv liga og har mangedobla medlemsantallet de siste åra. Det er mange spennende planer framover. Og foredraget med hundekjører Hilde Askildt - var jo bare kjempe-inspirerende!!! Hilde er så mye (selv om ho ikke er VÅR gode, gamle Hilde ;) - ta gjerne en titt på heimesida hennes http://www.hildeaskildt.com/

garn 055

Så over til noe helt anna igjen : PLANTEFARGING!!!

100 g navlelav ble lagt i en blanding av salmiakk og vann for en måneds tid siden, så nå var det på tide å prøve... Problemet var at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre videre, det sa ikke oppskrifta noe om. Det sto masse på nettet om farging ved hjelp av f.eks alun(beising), men ingenting om "min" metode - gjæring...garn 002

Vel, jeg silte grøten over i en stor kjele. Utendørs. For dette stinka salmiakk!!garn 011

Garnhespene på ca 50 g, heimespinni av saueull, ble vaska lett i Milo og skylt godt, før de blei bundet løst sammen med bomullstråd på fire steder, og lagt forsiktig ned i kjelen (måtte forresten tilsette en halvliter vann for at laken skulle dekke garnet). Jeg fant etterhvert ut at det var ganske lurt å ha på seg gummihansker...

garn 019

Sakte - sakte, ble garnsuppa varma opp til 70 c. Jeg stoppa der, fordi det gikk så innmari seint, og jeg var slettes ikke sikker på om dette var nødvendig...

Plata blei slått av og slik blei alt stående til kvelden etter.

garn 035 Garnet såg svart ut da jeg tok det opp av kjelen, vrei det lett, og la det i badekaret. Men etterhvert som jeg skylte, skylte og skylte - gud så mye farge! - forandra det seg

Tilslutt var skyllevannet så og si klart.

garn 037 Da tok jeg i litt eddik, og lot det godgjøre seg ei lita stund. Fordi det muligens skal binde fargen...

 

Så blei det hengt til tørk - og resultatet er knapt til å tru!

garn 044 

Mine tre garnhesper fikk ei nydelig lilla husflidsfarge :)

garn 040

Jeg må forte meg å spinne mere....

7 kommentarer:

 1. Gratulerer med øyelysningen! Godt med gode resultater der, da antar jeg at Nallefar skal på frierføtter igjen snart? :)
  Hadde aldri i verden gjettet meg til at lavet skulle gi en sånn farge, helt fantastisk! :)

  SvarSlett
 2. Utrolig flott farge, jevn og fin ser det ut til å ha blitt. Du er en ekspert! :) Morsomt at man kan bruke så mye rart i naturen til farging.

  SvarSlett
 3. Ja det må være skummelt for Nalle å bli øyenlyst, hva i verden skal de innpå øya hannes. ;-)) Godt å bli ferdig med sånt, og godt at resultatet ble bra! Hjemmespunnet garn er det aller beste, ååå det varmer så godt! :-) DEN fargen var nydelig, du er så flink Nøve! Ønsker deg og alle dyra en flott Hallinghelg! :-)

  SvarSlett
 4. Oj, dette ble vakkert!!!! For en flott farge! Venter spent på flere prosjekter med farging. :)))

  SvarSlett
 5. Glemte jo å kommentere flinke, snille Nalle. For en go`gutt! Nå skjønner jeg det skal skje noe snart. :))))

  SvarSlett
 6. Så fin farge! kjempefint :)) Har forresten en venn som har en venn som har plukket masse Moskusull på Dovre. Tror du det hadde vært noe å spinne garn av?
  Gratulerer med øyelyst fri Nalle. Bror og søster er like....Tuuli oppfører seg helt likt hos veterinæren. Livredd, men sitter helt stille :)
  Blir spennende å høre om de bankende hjerter :)

  SvarSlett
 7. Flinke Nalle-mann, som blir redd, men ikke sinna. Milli er en skikkelig kald badegjest under øyelysing. Vil helst ikke inn, men når hin først er der, er det liksom under hennes verdighet å vise redsel.

  Så koselig med egen eldredag! Og spennende med hundeklubben!

  Garnet ble jo helt nydelig!!! Så gøy!

  SvarSlett