søndag 20. september 2009

Magiske Vassfaret

Vi har såvidt begynt på stien. Det er ei godt merka rundløype på ca 1,6 mil. Jeg har kaffe, niste og kvikk-lunsj i sekken - vi har hele dagen å ta av :o) Vassfaret 048
Nedre Raudfjellsetre.Vassfaret 023
På LIKKISTEFJELL! Utsikt heimover… Hestejuvnatten skiller seg ut.Vassfaret 026
VASSFARET.
Vassfaret 040
Fikk så lyst til å vise dere detta også… På samme sted med Pekka og Harry for 10 år siden :o)
Harry og Pekka
Mot Bringen, Suluvatnet og Dreparhølen…Vassfaret 044
Nedover langs Fetjabekken. Det lukter skikkelig gammalskog.Vassfaret 053Omsider nede ved Olsonheimen, en av de 12 gamle buplassene i Vassfaret.Vassfaret 059
Nedover dalen, mens jeg ser meg tilbake… Det er så nydelig her!Vassfaret 061
Det er Bringen som speiler seg i Øvre Grunntjern. Fra gammalt av var disse områdene skikkelige bjørnetrakter. Vassfaret 064
Vassfaret 066
Gamle anlegg fra fløtningstider… Vi nærmer oss Vassfarmølla.Vassfaret 068
VASSFAR-MØLLA.
Vassfaret 074
Mølla ble satt opp av bonden på Vassfarplassen. Mjølet ble førsteklasses, og mjøl herfra ble til og med brukt av bøndene i Flå til julebaksten – sies det. Det må ha vært en lang og tung veg over fjellet, men var vel verdt det, da. Disse kvernsteinene er godt brukt.
Vassfaret 081
Vassfaret 078
Nå skal mølla restaureres med tømmer hogd på stedet. Det fortjener den.
Vassfaret 092
Nevlingen.Vassfaret 099
Stigningen opp mot Raufjell har begynt. Ett siste blikk tilbake mot Vassfarplassen, storgarden i Vassfaret.
Vassfaret 100
Oppe ved bilen idet de siste solstrålene går ned! Vi brukte ca sju timer på turen, og det er jaggu lenge siden jeg har vært så sliten. Bakkene var tyngre og lengre enn jeg mintes det som. Men for en fabelaktig fin dag! Jeg gjentar gjerne turen, men ikke imorgo.
Vassfaret 102
ps. detta er hva Bjørn har brukt dagen sin på – forstå det den som kan ;o)
Vassfaret 104

38 kommentarer:

 1. Å, så fine bilder. Jeg koser meg når du setter inn de fine bildene dine. Får lissom være litt med på tur, jeg også.

  Men en tur på 7 timer..... tror ikke jeg skal prøve meg på den. Nå hadde du vel med deg mobilen?

  SvarSlett
 2. Det er godt vi er forskjellige. Tror jeg heller hadde prøvd meg på den turen en å stå å fiske. (hadde nok brukt mer en 7 timer jeg da)
  Vakre bilder du har tatt. Ser av bildene at Nalle koser seg VELDIG!!
  Ha ei fin uke!

  SvarSlett
 3. Flotte bilder, og en måte å fortelle på som gjør at jeg blir veldig med (jeg trakk pusten godt her, for å kjenne lukta av "gammalskogen":o) Så herlig Nøve, jeg skulle faktisk gjerne vært med på denne turen, hvis du tar deg av evt. bjørner.....

  Ola har akkurat sett på bildene dine, og ble imponert over den ene fisken Bjørn fikk (jeg tror Ola veldig godt forsto Bjørns prioritering;o). Fikk han den i vannet sitt?

  Herlig Nøve, dette var kjempefin lesing!!!

  SvarSlett
 4. Jeg traff verken bjørner eller folk, det eneste var ei røy som Nalle støkte opp. Han er nesten en like ivrig fuglejeger som Pekka(spetsen) var! Han værer fugl på god avstand, så jeg skjønner tydelig at det er noe i nærheten. Det kunne vært bjørn denne gang...men ingen tegn etter bjørn i Vassfaret siden han gikk ut av hiet i vår. Rart.
  Her er det ikke mobildekning, men folk visste hvor jeg var ;o)

  Fisken kom fra Kjerringtjern (mystisk navn, men det er IKKE Bjørn sitt vatn..)

  SvarSlett
 5. Det virket uansett som en fantastisk tur!!! Takk for at du delte den med oss på denne måten. Kom akkurat på at hvis du var sliten hadde jeg vært langt inne i døden..... Tar en litt lettere tur vi kanskje;o)

  Bienna og Milli og jeg skremte opp en elg i går. Det var litt skummelt. Skriver mer om det i bloggen min senere i dag.

  Ha en flott søndag:o)

  Neste helg er jeg på Bergheim, tam-ta-tam-ta-tam og tra-la-la så glad jeg er for det:o)))))

  SvarSlett
 6. Norge är ett vackert land! Nu är jag riktig stolt för att jag också är norsk ;-) Men det är ganska så vackert på denna sidan av kölen också då.. Kul att få se Vassfaret genom dina ögon... Har hört mycket om detta stället, eftersom min bestefar jobbade där i sin ungdom.. Jag har hört en del historier om möte med björnar i Vassfaret......

  SvarSlett
 7. Så spennende,Lappekoz! Var han tømmerhogger eller jeger? Mår og ekornjakt var "big-buisniss" i 20 åra.
  Vassfaret hadde den siste norske reine bjørnestamma. Nå er det "svenske flyktninger" som slår seg til her igjen :o)

  SvarSlett
 8. Så mange fine bilder av noe som hørtes ut som en veldig koselig tur! Men 7 timer!!! Det hadde jeg ALDRI klart! :P Var Nalle utslitt da dere kom hjem?

  SvarSlett
 9. Å, for en deilig tur! Det er vakkert rundt dere, særlig i høstfarger :)

  SvarSlett
 10. Så sprek du er Nøve!!! Husker jeg spurte tidligere en gang... om tempo osv... når blogg-damene var på tur.
  Jeg skjønte da at farten og lengden på tur passet meg utmerket, så dukker det etter hvert opp den ene turen etter den andre hvor Nøve er ledsager,ikke noen søndagsturer der igården;o)

  Ikke rart Gry kaller deg fjellgeita.

  Vakre bilder fra en vakker natur, som nesten tar pusten fra en, og vakre ville Pekka, det er utrolig som Ville ligner på ham, iallefall i mine øyne. Ville ser liksom sånn ut som han er på bilde.
  7 timer... hm.. i den naturen, JA jeg blir med.

  SvarSlett
 11. Hellandussen, Nøve - for noen fabelaktig flotte bilder!!! Spesielt flott bildet fra Likkistefjell (hjelpe meg for et navn!!!).

  Det bildet ville ta seg flott ut på fotolerret...

  Vet du, det slo meg - alle de turene med bilder fra. Det er jo reine turbrosjyren jo: Nøves Natur! ;-)
  OGså blir det levende for oss som ikke har vært der gjennom beskrivelsene dine.

  Takk for flott virtuell tur i høstfjellet :-)

  SvarSlett
 12. Fy søren så sprek du er ! OG modig som går alene (unnskyld Nalle ) Jeh hadde tenkt på bjønn hele tida..

  SvarSlett
 13. Bilde nr.3 må være noe av det nydeligste jeg har sett!!!!!!!!

  SvarSlett
 14. Nøve: Kan du ikke bli turleder??? Jeg tuller ikke!! Du må jo være en fantastisk guide!!! Jeg er med (men synes så absolutt ikke at møte med en bjørn setter en spiss på turen;o)!! Tenk så kult det hadde vært! Du som kan så mye om så mange av stedene i Hallingdalen og er så interessert i lokalhistorie!!!

  Nå er jeg veldig stolt av min egen glimrende idè her!! Jeg burde ringe Turistinformasjonen øyeblikkelig og tipse dem om deg!!

  SvarSlett
 15. Gårsdagen var fin. Idag våkna jeg opp til regnvær. Da satte jeg faktisk igang med å gjøre reint hos fugl og fisk - og i vårt eget grisehus... Så kom sola!

  Vi drog til fjells igjen, Nalle var faktisk litt motvilig - til vi kom på en sti og han fikk springe laus. Da var det full fart.

  Oppå fjellet blåste det grådig, men jeg prøvde å finne ett lunt sted for å ta en kaffekopp. Da fikk jeg se ei ørn! Enormt svær! Den sirkla over oss, og jeg forta meg å få bånd på Nalle igjen - ble nesten redd den tenkte å angripe ham!
  For ett syn og for en opplevelse :o)

  Jeg liker nok best å gå aleine, men det er veldig moro å ha noen å dele bilder og inntrykk med også... Takk for at dere bryr dere :o)

  SvarSlett
 16. Innlegget fra deg Gry, kom mens jeg prøvde å ordlegge meg om denne dagens begivenheter :o)
  Tar deg gjerne med på tur!

  SvarSlett
 17. Så flotte bilder, Nøve! Og jeg gleder meg veldig til å gjøre meg kjent i Vassfaret. Drar oppover om ei ukes tid, og vil utforske nye områder. Det er morsomt å lese kommentarene dine til bildene, du skaper stemning og gir interessante innblikk. Jeg er enig med Gry, en tur med deg som turleder vil jeg gjerne være med på!

  SvarSlett
 18. Gå alene kan du gjøre når du har fri Nøve, jobben din kan jo være å dra rundt på sånne som oss, de fleste av oss gjør jo det vi liker best når vi har fri:o) Ragnhild er jo enig med meg:o). Du kan si hva du vil, at det var en god idè er jeg overbevist om!!! Jeg kjenner deg jo etterhvert ganske godt, og vet hvor flink du er til å formidle også!

  Eneste faren med dette er at det kan bli dyrt å komme til Bergheim å gå på tur med deg og Nalle og Milli;o))

  SvarSlett
 19. Glemte å skrive dette Nøve: Så fantastisk med den ørnen!! Det må ha vært et mektig skue (når du bare fikk bundet Nalle-mann fast til deg). Rakk du å ta noen bilder??

  SvarSlett
 20. For en fantastisk tur du hadde i går. Flotte bilder og litt historie i tillegg. Nå forandrer høsten seg for hver dag som går.

  Morsomt med Pekka og Harry også, litt forskjell på bildekvaliteten der, ja.
  Denne turen blir noe du kan leve på når vinteren kommer.

  Vi sees onsdag - antageligvis.

  SvarSlett
 21. Jeg må bare si meg enig med Gry, jeg også. En turguide, det var det du skulle vært eller skal bli. Dette må jo være midt i blinken for deg.

  Men skal jeg være med så må det bli en litt kortere variant.:o)

  SvarSlett
 22. Jøss for en tur Nøve! Joda du er sikkert en helt toppers turguide, men når jeg leser om lengden på turene dine og Gry som er fullstendig knekt, så er jeg ikke så sikker på om jeg vil være med likevel... Jeg må i hvert fall gjøre alvor av å begynne å trene
  :-S

  Nydelige bilder var det, men litt av noen navn på en del av stedene. Takk for titten, det blir jo litt tur på meg også, sånn som Nina sier.

  SvarSlett
 23. Du har så utroligt flott tur terreng Nøve..er såå misunnelig..tenk å ha de flotte fjellene rett utenfor døren!!!
  Morsomt med det gamle bilde av de andre hundene dine også!!
  Vi skulle også vært på fjellet i helgen..men da søndagen kom, så sprut regnet det..så da ble det kinamat i setesdalen istede!

  SvarSlett
 24. Jag hade nog misförstådd det där med att bestefar jobbade i Vassfaret, men det blir ju en del historier om en massa saker att sortera i en vimsig hjärna... :-)
  Han var i Vassfaret och fiskade, och då hade de hört björn på andra sidan vattnet. Min ena storasyster var med,så det borde ha varit tidigt på 60-talet.

  SvarSlett
 25. Ragnhild; det blir moro å høre og se hva du opplever i Vassfaret. God tur!

  Gry, Nina og Tove; Jeg setter av ei helg til neste sommer...

  Hilde; det er kopi av ett gammalt bilde. Men jeg er imponert over skarpheten i det nye kamera,gitt! Enda jeg ikke har satt meg inn i fin-innstillingene..

  Marianne; jeg syns da dine omgivelser er spennende nok! Men iblant ser man det ikke selv, og går litt lei..

  Lappekoz; Å ja, fiske i Vassfaret er meget populært den dag i dag :o)

  SvarSlett
 26. Næmen helledussan så søt mimrefilm du har laget :-) :-) :-) smelt, smelt.

  Jippi, jeg blir med Nøve (må bare trene litt, uffda....) men IKKE 7 timer Nøve! Please? Nina du får IKKE lov til å si at det er greit med så lang tur!! Gry blir med på hva som helst så henne regner jeg ikke med noe sympati /hjelp fra ;-)

  SvarSlett
 27. Herlig Nøve, jeg legger meg i trening. Vi var vel halvveis enige om å ha en kakefest på toppen av Skogshorn??? Nøve spretter jo rundt som den fjellgeita hu' er, Tove underdriver sikkert kondisen sin, når hun får los på kake, så tror jeg hun følger med Nøve til topps. Nina og jeg danner baktroppen... røykende og evig skravlende:o)) Gleder meg!

  SvarSlett
 28. Jeg holder med deg, Tove. IKKE noen 7 timers tur. Da må dere bære meg hjem og betale for en ukers opphold på spa etterpå. Men jeg danner gjerne baktropp med Gry og en røyk inni mellom.

  SvarSlett
 29. OK jeg stemmer for en tur med kake på toppen, da blir jeg med ;-)
  Mulig at kondisen holder en stund men jeg tror jeg blir lei leeenge før 7 timer er gått. Det må være et oppnåelig mål i sikte og ikke altfor langt "hjem" igjen.

  SvarSlett
 30. Du er jammen imponerende Nøve. Både nydelige bilder, som vanlig, man hva du kan. Du setter deg virkelig inn i historie og stedsnavn.
  Så koselig med bilde fra de gamle hundene dine.
  Vi ses på onsdag.

  SvarSlett
 31. Jeg gleder meg til neste sommer :o)
  Vi bruker ikke lange tida opp på Skogshorn. Tenk så koselig det blir å sitte i de lune "hulene" der oppe og spise kake!!
  For noen bilder..
  kanskje artigste bilder blir på tur oppover, av Nina og Gry...

  Hege, du slenger deg vel gladelig med du også?

  SvarSlett
 32. Tror de bildene må i gjennom sensur først. Vet ikke hvem som har lengst tunge på toppen, Barfi eller meg. Og hun har en laaang tunge.

  SvarSlett
 33. Lengre tunge enn Millis?? Det skal bli moro å se :o)

  SvarSlett
 34. hei, det dukker jo stadig opp noe nytt her. var sikkert litt av en opplevelse å få se ørnen som bare svever rundt og rundt, eller gjorde den det?

  Ja vi blir nok litt av et syn fjellgeita som fyker av sted. Vi andre slepende / krabbende etter. Finnes det noen mulighet for paragliding eller annen gratisskys ned? Tror jeg må lære opp Barfi til å dra tunge bører før den tid. jeg har lyst til å komme meg opp på den toppen!

  SvarSlett
 35. Nøve, HALLOOOOO!!! Du bruker ikke langt tid opp til toppen av Skogshorn.... Jeg tror også at Tove er i langt bedre form enn hun liker å innbille oss;o) Men vi skulle klart å karre oss til topps, alle sammen!

  Nedover er det vel egentlig bare å rulle. Det er bratt:o)

  Er spent på tunga til Barfi, slår den Millis?? Milli har SKIKKELIG lang tunge!!

  SvarSlett
 36. Vent å se, Gry. Jeg syns Barfis tunge var veldig lang før. Nå vet jeg ikke om jeg reagerer på den lenger. Er det fordi jeg er vant til den, eller har den krympet?

  SvarSlett
 37. Tove: Jeg tror det er Barfis hode som har vokst! Tunga passer bedre da liksom. Det ser i allefall ut som om go'jenta har vokst på bildene jeg ser. Herre min hatt som jeg gleder meg til å se henne igjen!!!!!

  SvarSlett
 38. Jada Nøve. Vi har lyst til og være med vi vettu. HVIS BØRRE KLARER OG OPPFØRE SEG.

  SvarSlett