tirsdag 1. september 2009

Stemningsrapport den 1.september

Ett høsttegn…

sau på heimveg 004

 Varmt – nesten 20 c, vind og regn i lufta..

Plutselig ble det noe alvorlig til breking utafor vinduet, og jeg kikka ut. Der småsprang alle sauene mot ei søye med tre lam som kom ruslende heim fra seters..

Skal si de fikk velkomst, de som hadde tatt den lange vegen aleine. Men da jeg begynte å kikke nærmere på dem, så jeg noe rart. Søya og to av lamma hørte slettes ikke til her, men det tredje lammet hadde gul klype i øret, og fant tydeligvis igjen flere gamle kjenninger innafor gjerdet…

sau på heimveg 005

Nalle tok oppstyret med stor ro, han passa lydløst (!) på så ingen kom innpå eiendommen hans…

Kango skal på “saue-strøm-trening” idag. Jeg har ikke klart å bestemme meg…

18 kommentarer:

 1. Så flink Nalle-mann er til lydløst å sitte og passe på. Hvordan er han når folk går forbi, likelydløs da også???

  Er litt interessert i det, for på hytta er det nesten sånn som hos dere. en liten fjellvei utafor gjerde, der sauer, folk og hunder går forbi. Det er ingen lyd av Ville når sauene kommer og går.
  Men når hunder og folk passerer da er det lyd i jenta, det er nesten blitt verre etterat vi fikk ordentlig gjerde.
  Det er grunnen til at vi har bestilt bjeffehalsbånd, fordi hun skremmer jo vettet av de som passerer, vil jo ikke at go`jenta vår skal få rykte på seg som den gale hunden på Stavtjørn;o)
  Trenger liksom litt råd her, hjemme og i båten har vi nokså god kontroll over henne når hun bjeffer, men på hytta girer hun seg så enormt opp.

  SvarSlett
 2. Hei Nalle!! Så flink du er til å passe på huse og folka dine!!
  Viktig å passe på når det kommer så mange sauer og så nærme tomta de!!!
  Her sier de åsså at nå kommer høsten. vet ikke hva det er men det er sikkert noe gøy!!
  Mamma tror at det blir tidlig vinter i år? vet ikke hva det er heller men jeg får nok se!!
  Så har mamma bestemt at vi skal på lapphundtreff i Svelvik 19 september. Det blir nok gøy!!
  Stor nuss på nesa til deg Nalle!!! Nuss fra Roxie!!

  SvarSlett
 3. Berit, jeg har nesten gitt oppå få Nalle til å holde kjeft heime... Han bjeffer på alle ukjente folk og biler, han som var så stille til han var 1,5 år - og alle skrøyt av hvor flink hund vi hadde. Dengang, da...

  Jeg vil ikke bruke bjeffehalsbånd heime, han går jo alltid løs her og har god plass. Jeg tror bjeffebåndet må følges opp med mye skryt hver gang det går bra, og det får jeg liksom ikke oversikt over når han er ute aleine.

  Skal du bruke det på Ville, så hold deg i nærheten og følg opp. Da kan kanskje uvanen avlæres..?

  Roxie, Nalle håper at mamma'n din har rett og at det blir tidlig vinter i år :o)

  SvarSlett
 4. Enig med deg Nøve. Bjeffebåndet må nok følges opp. Har prøvd det i ca 7-8 mnd på Charlie. Er det noe som han henger seg veldig opp i så hjelper det ikke. Da bjeffer han det tomt. Jeg hadde jo litt startvansker da det ikke ville virke som det skulle den første tiden. Men det har hjulpet i bilen. Der er jeg jo sammen med han. Men en ting er småbjeffing og en helt annen ting er når han virkelig henger seg opp. Da virker ingen ting. Tar han inn, prøver vann, og føler jeg har prøvd det meste. Men Charlie bjeffer også når han er redd, og da er det å finne ut om det er bjeffing av redsel eller om det er for å passe på. Kan jo ikke straffe redsel.

  SvarSlett
 5. Ble så opphengt i dette med bjeffebåndet at jeg glemte å kommentere.

  Nalle= flink gutt!!!!!!

  Her er været vind, vind og vind. Men i dag er det opphold i hvertfall.

  SvarSlett
 6. Du er jammen flink Nalle som ikke sa noe. Han er nok blitt vant til at det skal være sånn hjemme hos dere. Er han stille når han treffer sauer på fjellet?
  Børre sier i fra på hytta når sauene går forbi gjerdet. Ikke voldsomt, men bare for å si at han har sett de.

  SvarSlett
 7. Jeg skreiv ikke detta innlegget for å skryte av Nalle, altså! Sauene her er han jo ganske vandt med, så de godtas stort sett - de må jages en gang iblant når vi går forbi.. Sauer vi møter på fjellet, får også hørt seg..

  Tenker på Børre og bjeffebåndet, han har lært seg å bjeffe på en anna måte slik at han ikke får spruten. Og når han springer og bjeffer, kan han bare løfte hodet og vri seg unna spruten.. Smart hund!!


  Jeg syns det var litt artig å fortelle om søya som tok med seg det morlause lammet hjem idag ;o)

  SvarSlett
 8. Vet du hva jeg tenkte på da du fortalte om søya og lamma? Har dem rusla over togovergangen?? Hjelpes meg...!!

  Jeg ser for meg Nalle der han sitter lydløst forann gjerdet og følger med på sauene - det er flink gutt det....Men Snorre er nok enig med Nalle: Kommer det ukjente folk og biler, må det bjeffes akkurat så høyt at det høres laaangt av gårde - der er dem to ganske like! ;-)

  SvarSlett
 9. Og...hvordan i all verden kunne den søya vite at det lille lammet bodde på naboeiendommen????

  SvarSlett
 10. Så rart at lammet lurte med søya hjem til seg da!..eller var det hun som hjalp den?..jammen med ikke lett å¨vite med disse dyra...Flinke nalle som ikke gjør da, men han er vel imun mot de visst de går på nabo tomta...

  SvarSlett
 11. Jeg ble så opphengt av Nalle som satt så fint på bilde, å tenkte bare bjeffing/ikke bjeffing:o)

  Morsom dyre-historie om søya som fulgte lammet hjem, tilfeldig eller???

  Takk både Nina og Nøve, forstår nå at bjeffehalsbånd krever mye arbeid og tilstede-værelse.
  Håpet jo på en enkel og effektiv avvenning.
  "På med halsbåndet og slipp hunden løs innforbi gjerdet, hunden bjeffer en gang på folk, og lærer raskt at det er ikke så smart for da kommer det ekkel sitron lukt" sukk, så enkelt er det alså ikke!!!

  Takket være den infoen jeg fikk av dere har jeg en plan nå, så håper jeg at jeg/vi vil lykkes, iallefall minimere bjeffingen noe.

  SvarSlett
 12. Så dyra vil hjem nå. Herlig Nøve! Også lammet som har tatt helt styringa og losa den fremmede søya hjem til seg selv:o) Ola jobbet på en gård i Hedalen, der fulgte de sauene langt inn på setervollene om våren, og om høsten kom jammen flokken hjem av seg selv. Det synes jeg er skikkelig kult:o)

  Flinke Nalle-mann, har har jo vent seg til sau, han som er nabo med dem, men kan jo ikke la fremmede folk og biler bare passere liksom - skulle bare mangle egentlig;o)

  SvarSlett
 13. Camilla, de gikk nok over fe-rista, det er heller ikke tillatt for sau, men....

  Tror nok bjeffebåndet kan være til god hjelp, bare det følges opp. Ingenting skal være lettvindt. Må dessverre innrømme at Nalle har mista noe av respekten for den spruten også etterhvert :o(

  Sauene trekker naturlig nok heimover på høsten, det blir jo mindre mat å finne. Men jeg lurer nå på hva de tenker iblant. Slaktebilen tenker de iallefall ikke på.

  SvarSlett
 14. ååååh så kos å lese om/se sauene som kommer ned fra fjellet. sukk...

  Som jeg sikkert har skrevet div ganger, hver årstid har sin sjarm og merker :-)

  SvarSlett
 15. Nei Nalle,vi vil ikke ha vinter på lenge, men en fin tør høst.

  Hørte fra familien vår på vestlandet, der var sauerne også begynt å komme ned fra fjellet,av seg selv. Det er som om de vet tiden er inne for å komme ned.
  Men det blir jo litt av en skjæbne for lamma, der går til slagt, men vi mennesker liker jo godt lammekjøtt, sånn er det bare.

  SvarSlett
 16. Nøve har du set Heiko sin hjemme side, under Fjelldronningen?, han er en fin brun bjørn unge.

  SvarSlett
 17. Så rørende med sauene! En kan stadig undre seg over disse dyra! Jeg støtter deg, Nøve, i varsom bruk av hundehalsbånd. Jeg brukte det på sheltien min en kort periode, men hun lot seg ikke stoppe av det. Det viktige er, etter hva jeg har forstått, å registrere hvorfor hunden bjeffer. Noe lyd må den få lage, det er dens språk, men når det blir stress, uvane og helt formålsløst, er det viktig å jobbe i situasjonen - kontakt, alternativ atferd med positiv forsterkning etc.

  Jeg lurer imidlertid på om det ikke er et sauefjøs vi kan besøke tidlig på våren før sauene blir sluppet på beite, sånn at Emma kan få litt respekt for dem. Vil ikke oppleve jaging!

  Ellers er det bra at sauene rusler ned fra fjellet nå. Det blir deilig når båndtvangen oppheves der også! Og når jakta er over, kanskje?

  SvarSlett
 18. Hei
  Havna inn her jeg fra en annen Blogg. Åååå så mange koselig bilder der var her. Ble helt sjarmert jeg :)

  SvarSlett