onsdag 19. juni 2013

Le grand finale -

og norskere enn den, kan det knapt bli!

 

Det regna da vi dro fra Bergheim på fredag, men været bedra seg raskt. På golingsfjellet titta sola fram, og 1. stopp på turen blei ved Hegge stavkirke i Valdres.

Frya-tur (5)

 

“bare reis, mutter’n – vi blir her”

Frya-tur (8)

Valdresflya i solskinn!

Fy “flate” – det er flott over der.

Frya-tur (17)

Og når man attpåtil kan beundre reinsimler og små kalver….ja, jeg kunne ha sitti her hele dagen, tror jeg!

Frya-tur (19)

Neste stopp ble Ridderspranget i Sjoadalen. Vi var her for mange år siden, og alt var som før. Og historien om ridderen Sigvat fra Valdres som røva den vakre Skårvangs-sole fra den mektigste ridderen i Gudbrandsdalen, er stadig like facinerende.

Frya-tur (22)

Her tok Sigvat jenta under armen og hoppa over. Våpensveinen hans hoppa etter, men Sigvat stoppa og dytta han uti fossen. Da gudbrandsdølene såg hva han var i stand til å gjøre, fulgte de ikke etter…

Frya-tur (25)

Etter en lang ferd mot nord, fant vi endelig fram til Frya leir i Ringebu.

Lapphundklubben skulle arrangere MH-beskrivelse her denne helga, og siden jeg er med i styret i brukshundgruppa, skulle jeg hjelpe til med diverse aktiviteter. Men pga sykdom og andre uforutsette ting, var det ikke mulig å skaffe nok figuranter, og dermed måtte MH’n avlyses. Dette ble klart seint torsdagkveld.

Ganske fortvila ringte jeg Gry, og sa vi måtte avlyse turen. Eller…?

Nei, turen måtte da ikke avlyses Smilefjes som blunker 

Frya-tur (26)

Gry og Tjorven var allerede på plass da jeg svingte inn i leiren... Gry var utstyrt med splitter nye fjellstøvler, og ett usedvanlig godt humør.

IMG_4881

Gry og jeg fikk hele befal-brakka for oss sjøl, nesten!

De seks polske fiskerne vil knapt bli husket, og deres skjebne er ett mysterium for oss den dag i dag.  Og jeg tror vi skal være sjeleglad for at det ikke var en lapphund i hvert rom.

 Vi sov som stein i de gode sengene -

IMG_4890

“Frya leir ble bygget av tyske styrker og var ammunisjonsdepot under andre verdenskrig. Etter krigen ble det også brukt av det norske forsvaret som ammunisjonsdepot.

Når det er fullmåne på en torsdag, kommer det et spøkelse ved midnatt…Det er den tyske general Heinrich von Apfelströdl som viser seg og spankulerer rundt på området, han leter etter skiene sine”  - slik står det skrevet på Fryas hjemmeside

- men jeg tror generalens skistøvler sto i skapet mitt.

 

Frokost på Venabygdsfjellet en lørdagsmorgen– slå den!

Frya-tur (29)

Vi gikk ikke langt før vi tok første stopp. Tassen og Tjorven var opptatt med sine gjøremål, mens Nalle slappa av sammen med oss “jevnaldrende”.

IMG_4895

Men da vi kom til ei snøfonn, blir alle som barn igjen.

Frya-tur (33)

Det blei tid til ei matpause her også…

Frya-tur (37)

Så fortsatte vi på stien og var bortom alle de vardene vi såg, og det var ikke få!

Frya-tur (40)

Flott utsikt i alle himmelretninger Smilefjes som blunker

Frya-tur (53)

Her er vi ved den 23. varden eller noe sånn. Turen tok ca 2.5 time med innlagte pauser.

Frya-tur (55)

Turen var egentlig akkurat passe på en formiddag. Terrenget var “lett-trødd”, naturen fantastisk og selskapet absolutt fabelaktig.

Etterpå smakte det deilig med lunsj på en liten kafè i Hundorp. Og kaffe og hjemmebakte kaker. Himmelsk Smilefjes som rekker tunge

IMG_4896

Gry og jeg er enige om det meste, hundene likeså. Ikkeno’ stress, masing eller kjefting.  Og Tassen fikk være den ubestridte lappe-leder…

IMG_4903

Utpå kveldingen tok vi turen til Ringebu stavkirke. Helt ubeskrivelig vakker!

Frya-tur (56)

Vi rusla rundt i bygde-Noreg

Frya-tur (69)

-og mora oss til en viss grad, av Vekkomsvegen som var skylt vekk…

Frya-tur (70)

Etter å ha rusla rundt i Ringebu sentrum, spiste vi selvfølgelig kinamat Smilefjes som blunker STORE porsjoner, og banandessert til slutt. Gudhjelpeseg så godt. Og hundene var så slitne, de orka ikke snike engang!

IMG_4910

Vi var i seng lenge før midnatt, og oppe igjen før gauken gol. Gry var som vanlig superkjapp med å pakke seg ut, og avskjeden kom som vanlig brått på meg  - som er av det litt tregere slaget på morrakvisten.

 

Dagen starta med regn, men Yr lovde bedre vær. Dermed ville jeg ta Valdresflya tilbake også. Og nyte hele turen Smilefjes

IMG_4913

Selv om superlativene hagler, var det duskregn i Heidal. Men da jeg stoppa og spiste frokost i Randsverk, begynte sola å titte fram.

Neste stopp blei i Besstrond. Der “fant” vi en fin varde på en topp.

IMG_4914

Det var flere varder på toppen, og i den ene varden lå det ei død mus. Da Tassen begynte å plukke ned steiner for å få tak i musa, gikk vi ned igjen…

Frya-tur (78)

Dette er ment som ett turtips til deg, Gry. Det er fint å parkere ved “butikken”  Smilefjes som blunker

Frya-tur (84)

Jeg stoppa på flere rasteplasser, bare for å beundre utsikten.

Frya-tur (85)

Her på vegens høgeste punkt, låg det ganske mye snø. Tassen undra seg like mye som meg, over å se kvite måker her oppe i alt det kvite.

Frya-tur (87)

Da vi kom til Bitibua, blei det kaffe og lappe-pause.

Frya-tur (90)

Og en liten fjelltur til…

Frya-tur (95)

Det blomstrer og gror godt her over i 1000m høyde

Frya-tur (97)

Og vardene vokser som paddehatter.  (…nå forstår jeg hva du mente, Gry)

Frya-tur (100)

Her ble vi sittende og beundre Bitihorn og trafikken på rv 51.

IMG_4922

Deretter kjørte vi strake vegen. Nei, jeg tok en liten avstikker for å finne ut hva Herangtunet var, men det fant jeg ikke ut(!). Og så ble det jaggu en siste stopp da jeg kom heim til vakre Hallingdal… Jeg avslutta likesågodt ferien min med en nydelig middag på Hoftunkroa på Gol Campingsenter.

Dette blei ei ferieuke jeg kan leve lenge på!

11 kommentarer:

 1. Jeg synes det er utrolig leit at MH'en ble avlyst, men at du og Gry klarer å få til en trivelig helg allikevel, det er det ingen tvil om! Vakker natur, nydelige hunder og superkoselig selskap, det er jo oppskriften på en perfekt helg!

  SvarSlett
 2. Takk for en fantastisk helg med dere Nøve, Nalle og Tassen! Vi har storkost oss, og jeg kom hjem med ny energi og godt humør. Tjorven kom hjem med ett ønske; soooooooooooooooooooove!

  Jeg er utrolig glad for at vi tok denne "mini-ferien" Nøve. Vi er jo enige om det meste, selvom vi har litt forskjellig puls på avreisedagen. Jeg forsøker å lære av din enestående evne til å leve i "nuet", men der må jeg nok bite i gresset gitt....

  Tjorven hilser til sin nye bestevenn, de fant virkelig tonen de to :o)

  Hvor på "Flya" ligger butikken? Det så ut som et fantastisk utgangspunk for tur!

  Stor klem fra meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du er du - og Tjorven er Tjorven. Takk for ei fantastisk helg sammen med dere <3

   Du må kjøre til enden av Besstrond , mot Vågåmo. Butikken ligger helt inntil vegen (rv 51), og du kan ikke overse den, eller gå deg bort :)

   Slett
 3. Ser ut som dere har hatt en alle tiders avslutning på ferien. Så kjedelig at det ikke ble noe av NH-beskrivelsen. Hørte Berit var blitt spurt om å være testleder, men hun var altså opptatt med det samme som meg den helgen. Men det er noe jeg ikke forstår: Var det bare dere to der fra lapphundmiljøet? Skulle det ikke være et treff med ulike aktiviteter på Frya? Selv om MH ble avlyst så er det jo rom for masse moro, sosialt samvær og uhøytidelige aktiviteter og mer "ordentlige" aktiviteter på Frya? O
  Og så glemte dere jo å gå opp i Juvet?

  SvarSlett
 4. En drømmeferie!!!!!!!!!!!!!! Dere har det så fint sammen på tur. :) Og så gode kaker da....dere vet å kose dere også. :)

  SvarSlett
 5. Nå er jeg hjemme igjen etter nok en overnattingstur på hytta. Det er veldig ustabil nettforbindelse der oppe, og det er umulig å kommentere blogg på Iphonen - av en eller anna grunn :/

  Veldig leit at de åtte som hadde meldt seg på MH, ikke fikk muligheten likevel. De får derimot forhåpentligvis ny mulighet på kommende Spesial i august! Da er det jo å håpe at flere slenger seg med også :) Det var vel pga av få deltakere, at helga ble "avlyst" også, tror jeg. MH skulle jo være hovedgeskjeften. Jeg hadde med Rallybanen, og så hadde vi planer om spor. Det var det. Tenk om vi kunne bli like effektive som Islenderne. De har ett misunnelsesverdig variert program på Frya-helga si.

  (Befalbrakka var ikke akkurat lydisolert på noen som helst måte. Hvordan oppleves det når brakka er full av folk og hunder, mon tro?)

  - og Tove, hva/hvor er Juvet?

  Tar gjerne ei helg til i Gudbrandsdalen, jeg :)

  SvarSlett
 6. 19 figuranter ble oppringt og spurt om de kunne steppe inn. Da finns det vel nesten ikke flere i hele Norges land. Håper flere utdanner seg snart, for dette er visst ett kjent problem :/

  SvarSlett
 7. Utrolig synd at det ikke var nok figuranter som kunne møte. Jeg vet at Berit engang spurte om noen jeg kjenner ville gå på kurs. Nihkbfikk jo heller ikke gjennomført MH korrekt 1. gang, da var det mangel på 1 dommer. Kanskje det er normalt med debut-problemer? Juvet har jeg vel alltid bilde av i mine blogger fra Frya ;) Ligger like oppi lia der.
  Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Wow - det var spesielt! http://lapp-is.blogspot.no/2011/06/frya-treffet-2011.html Får ta en tur dit neste gang ;)

   Slett
 8. dette her må jo berre vera drømmeferien :)

  SvarSlett