fredag 18. juli 2008

Svensk Finsk Lapphund...

Handletur til Nesbyen idag! Traff ett kjent fjes, så vi satte oss ned utafor senteret med en kaffekopp og is - fint vær! Vi satt der og så på turistene, og med ett ser jeg en finsk lapphund! Jeg roper HEI, og stormer i mot dem (- det er jo ett veldig sjeldent syn...) Hunden rygga, og eieren fortalte at tispa var utrygg på fremmede. Uff så dumt av meg å buse frem slik, jeg skjemtes og beklaga. Da jeg satte meg på huk, kom ho bort og snusa veldig forsiktig. Hunden kom fra oppdretter i Sverige, ho var 4 år. De hadde vært på noen utstillinger før ho fyllte 2, men nå hadde de gitt opp fordi ho var så veldig reservert.

Jeg ble så overraska, trodde alle finske lapphunder var som min Nalle - glad i alt og alle!
Han satt i bilen, og fikk ikke hilst på den lysebrune dama. Vi gikk en tur rundt museumet etterpå, da traff vi på ei svart og kvit islandstispe som bor i Nes. Ho er litt hissig, (og ganske tjukk) men de hilste høflig på hverandre i dag. Dumt jeg ikke hadde med kamera!

Han oppførte seg eksemplarisk i dag. Bjeffa ikke på en eneste hund, han gikk der så selvsikker og flott! Fine Nalle. Han røyter ganske mye,da, og pelsen er ikke akkurat blank og fin nå, men jeg syns han er en skikkelig elegant bamse likevel.

Han har forresten blitt kjempeflink til å rulle! Så lenge han ser jeg har godis klar... Vi hadde glemt å trene på det noen dager,men da vi prøvde igjen nå nylig, rulla han rundt som han aldri hadde gjort før! Sitter bamse ganske så stødig også nå... da er'n vel søt!

6 kommentarer:

 1. Åh, eg ANTE ikkje at de hadde blogg!! Men no fann eg plutselig fram til den. Så moro!!!! Då skal eg definitivt følge med :)

  Hehe, ja eg òg trudde at Finske lapphundar er glade i alt og alle - Heino er jo litt FOR glad, det vert liksom litt slitsomt innimellom, hehe.. Men det bur ei finsk lapphund-tispe ikkje så langt frå oss som eg har truffe eit par gongar, og ho er litt meir reservert..kanskje det berre er slik at "kvinnfolka" er meir nøye med kven dei omgås?? :) Godt me har slike blide hannhundar då, hehe!

  SvarSlett
 2. kan tenke meg at nalle er passelig sjarmerende når han sitter bamse ;) det må du prøve å fange med kameralinsen en gang,sånn at vi får se :D

  SvarSlett
 3. Da vi var på utstilling i Biri i fjor, var det ei dame der som var VELDIG negativ til Finsk lapphund. Alt var feil på dem,fortalte ho meg, de var spinkle og nervøse og masse negativt... Ho hadde gått over til Lapsk vallhund, for den var MYE mer robust og ekte... Jeg klarte ikke å ta henne på alvor, enda ho var ett eller anna oppi styret. Jeg kjenner ikke mange finske, men det stemmer absolutt ikke med inntrykket jeg har av FL! Men jeg må innrømme at jeg ble litt overraska da den spinkleste tispa jeg har sett, gikk til topps i sin klasse! Det var noe jeg ikke skjønte der...
  Vi er nok heldige som har fått slike fine og robuste gutter ;)

  SvarSlett
 4. Oi, det er så absolutt ikkje det intrykket eg har av rasen heller!! eg har heller ikkje truffe så mange, men ingen av dei har vore spinkle, og ingen har vore nervøse iallefall!! mitt inntrykk av finsk lapphund er at det er ein UFATTELIG trivelig hund, godmodig og leiken, glad i absolutt alt og alle, barnslig og berre rett og slett HERLIG. Men har merka at dei kan vere litt sta og ha litt "dotter i øyrene" innimellom når ein ropar, hehe..men det er vel mange hundar som er slik - så akkurat dèt er vel helst individuelle skilnadar enn typisk for rasen vil eg tru. Eg kjem iallefall ikkje til å vere i tvil om kva rase eg skal ha dersom eg skal ha fleire hundar i framtida!! :)

  SvarSlett
 5. ..måtte berre legge til ein ting til...at finske lapphundar er nervøse kan UMOGLEG vere ein rasebunden ting! og i så fall er Heino så utypisk sin rase som han kan verte..han er ikkje redd for NOKO! Miljøtrening og slikt har han teke på strak arm (labb), han er verken redd for 17mai-dynamittsprenging eller nyttårsrakettar. Trur nok ho du møtte som hadde så mykje negativt å seie har vore veldig uheldig og truffe på enkeltindivid som ikkje har vore heilt i lodd :-p

  SvarSlett
 6. Heino og Nalle er akkurat like! Sjøl om det ikke er mange nyttårsraketter her i grenda, var han iallefall ikke redd! De har drivi og sprengt og laga kraftanlegg i elva like ved - det har'n heller ikke brydd seg om. Eneste ting han ikke liker er vind. Da skal han absolutt ligge ute slik at'n har oversikt... Hvis han må være inne da, peser han fælt stakkars...
  Jeg har fått så mange positive kommentarer om Nalle fra folk vi møter. Og jeg skryter uhemma av rasen! De er selvfølgelig sta, men pytt pytt. Sjarm og intelligens, kalles det ;)

  SvarSlett