torsdag 5. mars 2009

Åhh, Nalle…

Endelig kom Vicky, Nalles lille solstråle på besøk igjen. Han hylte av glede da han fikk øye på henne langt nedi vegen. Løpetida var over. Gjensynsgleden var stor!

endelig 002

Bonnie fikk gledelig svar fra OptiGen idag; ho er FRI!                                             Jeg hadde en lang prat med Anne i kveld. Ho hadde omsider fått en prat med arvelighetsforskeren på Veterinærhøgskolen. Han hadde nærmest frarådet parring mellom Bonnie og Nalle, fordi han er bærer og at det er allergi hos en bror, og en halvbror. Flere andre ho har prata med, syntes også dette kunne være risikabelt. Anne var fortvila. Ho har liksom forelska seg litt i denne flotte hallingen, og hadde tenkt HAM eller ingen...

Mariann Haukedal har finni en lysebrun, svensk hanne som kan være aktuell. Men på en måte står de like langt. Det er nærmest tilfeldigheter som gjør at man finner ut om allergi i nærmeste slekt. Man må isåfall ringe rundt til hunde-eierne, for å finne ut om slike sykdommer som allergi, epilepsi, hjertelidelser m.m.  Vi har gjort det vanskelig for oss selv ved å være så forsiktige, men man har da ett ansvar for å holde rasen så frisk som mulig også.                                                Løpetida lar vente på seg. Kan det være at Bonnie har bestemt seg for at ho rett og slett ikke vil?

Jeg tror jeg har tatt ett valg... Jeg vil vente med å bruke Nalle i avl. Mener å ha lest ett sted, at endel sykdommer har tendens til å dukke opp først i 3-5 årsalderen. Nalle har det godt som han har det,han, det var bare Anne og jeg som begynte å få slike deilige “bestemor-drømmer”  :o)

Hva ville dere gjort, egentlig???

I morgen skal vi på tur med Kango og Mozart igjen. Guttene har sikkert mye å prate om siden sist, så vi møtes litt utafor sentrum så ikke Nalle skal forstyrre hele Nesbyen…  Det går forresten bedre og bedre med bilkjøringen vår! Det blir som regel en ekstra stopp (eller to), men han har skjønt poenget. Det er bare så fryktelig vanskelig å styre seg!!

43 kommentarer:

 1. aww,så utrolig søte nalle og vicky er! herlig bilde :) :)

  dersom jeg var deg,ville jeg heller ikke satt nalle ut i avl... ikke hvis jeg var usikker på om jeg ville eller ei. det er jo et ganske stort valg å ta,og da bør man være 100% sikker. :) den minste nøling ville nok stoppet meg. kanskje en annen gang,når du har fått tenkt lenger igjennom det,og sett hvordan nalle utvikler seg? :)
  uansett,GRATULERER til bonnie som er fri!! det er jo kjempebra for dem. :) :)

  SvarSlett
 2. Jeg skjønner at det er en skuffelse viss du ikke får noen "barnebarn". Men når du først har begynt å tvile så vil du kanskje ikke helt greie å glede deg over dem, men gå å bekymre deg for om de blir sjuke? Kjempeflott at du tenker så nøye igjennom konsekvensene. Det skulle vært veldig mange flere som gjør det. Er disse sjukdommene / skavankene et stort problem og er de vanlige i rasen? Er det andre årsaker enn arv som har ført til allergi hos de nevnte hundene? Du får nok fortsette med å vurdere... Min mening er at ikke alle hunder skal brukes i avl. Men at summen av + og - til hunden avgjør. Og så er det selvfølgelig noen ting som er viktigere enn andre.

  Nalle ser og høres ut til å være en flott kar enten han blir pappa eller ikke. Men veldig kjedelig viss brødrenes allergi skal ødelegge for hans avlsplaner. Dette er ikke lett!!

  Så fint at Bonnie var fri i hvert fall.

  SvarSlett
 3. Jeg synes jeg hører Nalle, der han står og hyler av glede over Vickis besøk. Han har begynt å hyle når han hører bilen vår, så jeg vet hvordan han er, der han står på to ved grinda deres:o) HERLIGE, HERLIGE NALLE!!

  Hvis jeg skal forsøke å være subjektiv, så synes jeg du gjør rett i å avvente situasjonen litt. Siden jeg overhodet ikke er i stand til å være subjektiv når det gjelder Nalle, så avstår jeg egentlig fra å kommentere noe jeg, for det gemyttet hans går så veldig ut i pluss!!! Han er så stø og trygg som fjell!!! Men som Tove skriver, hadde du gått og vært redd for at noen av valpene skulle blitt syke? Skulle vært gentester for allergi også, og epilepsi. Eller har vi blitt FOR forsiktige?

  Gratulerer til Anne og Bonnie med fint resultat:o)

  SvarSlett
 4. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, jeg... Tenk om vi mennesker skulle tenkt på samme måte? Da hadde det ikke blitt mange av oss! Dette med gentesting kan vel fort utarte også, eller..?

  Gardere seg helt kan man vel aldri - takk og lov.

  Flott uansett at Bonnie var fri!! Valget er deres, men jeg tror kanskje man kan bli for forsiktig også. Som Gry sier; Nalles gemytt må jo være et stort pluss veid opp mot evt. negative konsekvenser.

  Kom ikke så mye fornuftig ut av dette, men det var nå mine tanker...

  SvarSlett
 5. Jeg skjønner veldig godt hvordan du har det Nøve! Jeg er i samme situasjon selv, Toivo lå jo ute som avlshund da jeg overtok han.

  Toivo har jo da to halvbrødre med allergi, Toivo er også bærer av PRA.

  I går fant jeg ut at den svenske vesjonen av Dogweb er åpen for ikke-medlemmer(er det bare jeg som ikke viste det?)
  Der fant jeg ut at en helsøster og en halvbror har katarakt(fra morssia Nøve, ikke uroe deg enda mer:-). Snakka med Ida om det, ho sa at det kan komme fra bestefaren til Toivo Orso-Farm Uhkapeluri, som fikk kararakt i 6-års alder...

  Første jeg tenkte ver "Herregud! jeg må trekke han ut av avel!"

  Men Ida sa at det var mitt valg, men at hvis de fleste sjakka familien til hunden sin så godt som meg, så er det nok mange som hadde sett likedan ut. Toivo er jo fin og frisk ellers. Men er litt usikker...

  Jeg tenker at OM Toivo skulle brukes i avl, så måtte det være med ei tispe der tispeeieren kjente linjene til sin hund godt, og viste at det ikke lå latent i hennes linjer også...

  Jeg vil ihvertfall være 100% ærlig om hva jeg vet, slik at at det kan bli gjort et veloverveid valg.

  Tenker de hundene som er helt perfekte, uten noen ting på noen slektninger har en eier som enten ikke vet, eller ikke vil si hva som er på linjene... Jeg tror ingen linjer er 100% friske...

  Øyelyste Toivo i desember, da var de helt uten anberkninger... Ble litt redd for at han skulle utvikle katarakt da...

  SvarSlett
 6. Også off topic:
  Hvorfor stiller ikke du Nalle på dobbelutstillingen i Nesbyen om sommeren Nøve?

  Jeg og Toivo tror vi vil dit i sommer:-)

  SvarSlett
 7. Jeg er ingen ekspert på avl og dyr, men har litt kunnskap om allergi etc hos mennesker.
  Det sto litt om allergi og kosthold i hundesport nr. 2, alt er ikke bare arv.
  Miljø og kosthold er faktorer som har stor betydning for utvikling av sykdom.
  Stress kan forårsake sykdommer. Halsbånd kan være årsak til muskel plager, som etterhvert fører til skjelett forstyrrelser.

  Enig med Hanne og Christian, man kan ikke gardere som mot alt.
  Er hunden frisk og ikke minst mentalt stabil, så er det jo ikke sikkert at den vil utvikle eller føre videre arvelige sykdommer.

  Det jeg tror er veldig viktig, er at en passer seg for innavl.
  Velge 2 hunder fra helt forskjellige linjer, slik at latente lidelser ikke blir forsterket...

  SvarSlett
 8. Det har vært moro med disse planene, men det ble mye mer å tenke på enn jeg først hadde trodd, gitt. Flere oppdrettere ville nok ikke betenkt seg for å bruke en som Nalle, men som Christian sier; veldig viktig å vite mest mulig om linjene til begge hundene. Og det er ikke så lett å finne ut av slikt for en amatør.

  Jeg var hos legen idag, ehm..fikk meg "røykeslutte-piller". Fullt venterom, så jeg leste noen brosjyrer om allergi. Der sto det at hvis en av foreldrene hadde allergi, var det 40% sjanse for at barn fikk det. Hvis begge to:60%..
  Men så er det heller ikke bare arv som avgjør.
  Helbroren har lager-midd allergi, pluss en ting til som hun ikke huska hva var. De holder kløingen i sjakk med medisiner, han bare nyser litt :o) Halvbroren tror jeg har fôrallergi. Det gikk så lang tid før de fant ut hva som feilte ham, diverse omplasseringer m.m, han fikk infekjoner i øyne og hud, masse tilleggsplager. Han er en fireåring som ikke har det godt.Eieren var veldig bekymra for ham.

  Christian,kan Toivo utvikle katarakt? I Nalles papirer står det at han aldri vil få sykdommen, heldigvis.
  Utstillingen i Nesbyen er kjempestor, og har brukt å være samtidig med Biri. Det er så trivelig og uhøytidlig med bare Lappefolk. Derfor har valget vært enkelt for meg..

  SvarSlett
 9. Berit skreiv: "Er hunden frisk og ikke minst mentalt stabil, så er det jo ikke sikkert at den vil utvikle eller føre videre arvelige sykdommer."

  Det tror jeg kan være veldig riktig! Kropp og sjel henger sammen hos alle individer.
  Det var den siste eieren til Nalles halvbror, som fikk alle problemene med hunden. Det var iallefall ikke opplyst om det tidligere. Hunden kan ha blitt stressa av flytting og uro..

  SvarSlett
 10. Kankje du blander PRA og Katarakt Nøve?

  PRA kan aldri Toivo utvikle, han er bare bærer. Det er denne sykdommen gentesten er for.

  Men Katarakt har man ikke gentest for, men det er derfor vi øyelyser. Katarakt kan allikevel utvikle seg ved senere alder, slik som med Uhkapeluri ved 6 års alder... Litt sånn som allergi, men vet ikke hvem som bærer det med seg og ikke...

  Ingen av foreldrene til Nalle har jo allergi, kan jo godt hende prosentandelen er mye mindre for Nalle enn de du leste om. Men det har sikkert mye å si hvem han blir parra med da...

  Jeg skjønner hva du mener, avl er ikke for vanlige hundeeiere... Veldig mye man skal kunne!

  I år er utstillingen i Nesbyen helga før Biri:-)

  SvarSlett
 11. Jeg syntes du gjorde et bra valg Nøve!

  Dette er ikke enkelt, men man må iallefall ha sin egen "magefølelse" i orden før man setter igang!

  SvarSlett
 12. Beklager alle skrivefeil. Går litt fort over tastene gitt...

  Men tror mange tenker at om hunden er frisk er det store sjanser for at avkommene blir friske.

  Orso-Farm Uhkapeluri er far til mange hunder som brukes i avl i dag, bl.a. Nordanlidens Qingo.
  Bestefar til Aska på Fjelldronningen, bestefar til A-Bonita på Mallalasse for å nevne noen... Ingen av avkommene til disse har fått Katarakt så vidt jeg vet.

  Ser at Viksalan Mohkki på lappehiet står registrert med en ellar annen Katarakt, vet ikke om dette er samme typen eller om den er arvelig, hun ble parra med Nordanlidens Qingo...

  Lange og mange innlegg i dag... Dette er noe som engasjerer Nøve...

  SvarSlett
 13. Grunnen til at mange avler på "disponerte" hunder er fordi de aller fleste valpe kjøpere vet lite eller stort sett ingenting om hverken sykdommer eller arv, og derfor kjøper ukristiskt enhver valp....Det at noen gjør det, får også andre igjen til å gjøre det samme..."kan de, kan jeg"..det er slik man ødelegger en rase.......Godt at de fleste lapphund oppdrettere ikke har falt i den fellen...enda.

  SvarSlett
 14. Vet ikke om jeg er så enig med deg Marianne. Jeg tror ikke de avler på disponerte hunder fordi valpekjøpere ikke kommer til å merke det...

  Jeg tror de aller fleste vil det beste for rasen. Ingen hunder er perfekte, med bare friske langlevde hunder på stamtavle og i nær slekt... Så når alt kommer til alt, må man vel bare prøve å få vite så mye som mulig, også prøve å unngå å krysse linjer med samme problemene. Som jeg sa, om man tror alt er perfekt, så tyder det på at man vet for lite om sin hund...

  Tror kunnskap er nøkkelordet her...

  SvarSlett
 15. Jeg vet sannelig ikke hva jeg skal si...men tenker at ved den minste tvil og usikkerhet - ja, da er det nok lurt å avvente...Det viktigste er at du tar et valg som du er komfortabel med i ettertid, Nøve!

  Gratulerer til Bonnie, i allefall!

  SvarSlett
 16. Visst man tar i betraktning feks schæfer, cavlier og mops, så kan man vel ikke akkurat si at de oppdretterene tenker på dyrenes beste..Å skape en hund som har en så liten skalle at ikke hjernen får plass, er vel ikke det samme som å ville det beste for rasen...

  SvarSlett
 17. Skal si det tastes mye her nå og et tema som engasjerer. Jeg har ikke peil på noe av dette,så jeg regner med at du,Nøve tar den avgjørelsen som er riktig for DEG. Hva du enn gjør så er vi nok flere som står bak deg. Det er noe spesielt med Nalle og kanskje er du litt for forsiktig. Skjønner godt du er redd for å gjøre noe feil. :-)

  Jeg følger med og lærer stadig vekk noe nytt. Spennende tema.

  SvarSlett
 18. Inspirert av dere, har jeg nå sjekket ut litt av Millis foreldre og halvsøskens helse. Moren til Milli har hatt 2 kull før kullet til Milli, i alt var det 12 valper. Av de 12 var det 2 det ikke fantes helseopplysninger om og 4 som hadde HD status C (resten var A og B). Det synes jeg er MYE! Äzzi selv er "A" og pappa Jack er "B".

  SvarSlett
 19. De fleste lapphunder med C-hofter lever jo et langt og lykkelig liv uten plager da... Så det er ikke det mest alvorlige kanskje, Gry:-)

  Du kan jo spørre Ida på lappejenta, ihvertfall om morssiden, ho har jo tanta til Milli... Raiddokas Äitin Kulta(Oda), kanskje kjenner til noen av de linjene:-)

  SvarSlett
 20. Sjekka litt, Ilka, pappaen til Nalle og Toivo. Han har 62 avkom til sammen i Norge og Sverige. Nå vet men jo ikke, men om det bare er to av dise som har allergi, så trenger det ikke bety så mye for avkomma til Nalle? Bare tenker høyt:-)

  Er det ikke merkelig?
  Toivo har 76 søsken!
  3 helsøsken og 73 halvsøsken(58 far, 15 mor)...

  På oss mennesker har man jo ikke et slikt beregningsgrunnlag...

  SvarSlett
 21. Så flinke dere er!
  I de helseopplysningene du fant, Gry, var det bare HD og PRA som var tilgjengelig?

  SvarSlett
 22. Nøve: Det er veterinæropplysninger. Men det var ikke mye annet enn hofter, PRA, øyelysninger og artrose (hva er det tro?) Du kan gå inn å se på www.skk.se/hunddata. Tjenesten er åpen for alle.

  Christian: Det aller, aller viktigste er jo at Milli kan leve et langt og lykkelig liv, men jeg har så lyst til å starte det bittelite oppdrett, med henne som "stammor" skjønner du:o) Jeg sjekket bakover i slekta til Äzzi, men fant ingen dårlige hofter (på de opplysningene som lå der, det virker som om de begynte å legge dem inn for ikke så veldig mange år siden).

  SvarSlett
 23. Det var feil webadresse Nøve. Her er den riktige:

  http://kennet.skk.se/hunddata/

  SvarSlett
 24. Artrose er slitasje-gikt på folk...

  Vært å kikka på hundata'n, fant lite om mors-slekta.

  SvarSlett
 25. Sydäntalven Illmatar ligger inne med to registreringsnummer i databasen. Ho har hatt 2 kull i Sverige, ett med (skrivefeil må medregnes) Fitholas Onni Yllathys og ett med Tilithaan Daarma.
  Jeg har ikke hørt at disse har utviklet noe som helst...
  De er født i 07 og 08, så de er jo unge enda...

  Lord Azlan er en av halvbrødrene hans:
  http://lappisarna.dinstudio.se

  SvarSlett
 26. Det visste du kanskje da, men jeg skrev det allikevel jeg:-) Bare sånn i tilfelle...

  SvarSlett
 27. Guri, dette er smittsomt. Nå har jeg begynt å sjekke Charlie sine forfedre også. Ikke mye rart å finne der. Det er mye finner og dansker bakover i genene hans. Det er vel ikke nødvendig å gå så mange ledd bakover?

  SvarSlett
 28. Marco hadde møtt Azlan på en utstilling. Han er en skikkelig brunbamse!

  Leste forresten i Hundesport; det var ei som lurte på hvorfor den fiktive innavlsprosenten på dogweb ikke stemt med virkeligheten. Innavl% ble høyere i virkeligheten, for da gikk man ett ledd lengre bakover..

  SvarSlett
 29. Navn er altså Nøve...
  Jeg surrer med litt av hvert, bla det med PRA/katarakt. Greit å få en oppklaring der ;o)

  SvarSlett
 30. Man kan jo regne 8 generasjoner bakover på Dogweb om man vil.

  Ett annet problem med automatisk innavlsberegning er at en hund med flere registreringsnummer, ikke regnes som samme hund.

  For å ta et eksempel fra lapphunverdenen: Koira Facca, hun regnes ikke innavl av, selv om hun er på maaaange stamtavler. Dere kan jo gå å sjekke, regner med at mange av dere finner henne langt tilbake... Om dere har Kello Reijo, eller Fjellfarmens Alaska, har dere også Koira Facca...

  Staalon Glitter er et annet eksempel på en som har flere registreringsnummer. Så man må sjekke nøye. Dogweb er langt ifra idiotsikker...

  SvarSlett
 31. Hehe... lurte på hvem Navn var:-)

  SvarSlett
 32. Han Fjällfarmens Alaska er tippoldefar til Charlie på begge sider. To søster er oldemødre på mors side og fars side. Veldig rart når en begynner å følge med.

  SvarSlett
 33. Therakan Opas er vel også på stamtavla til Charlie? Faren hans er Kello Reijo, så Koira Facca er faktisk 3 ganger på stamtavla til Charlie:-)

  Hun ble vel 14 år gammel og var frisk, så slik sett gjør det vel ikke noe...

  SvarSlett
 34. Terhakan Opas er bestefar til Charlie. Skjønner ikke så mye av dette ennå, men det er gøy å følge litt med. Når de blir 14 år er de i allefall friske. Det er et godt tegn.

  SvarSlett
 35. Lykke til med røykeslutt Nøve..:) Gled deg til den dagen når du virkelig kjenner at pust, smak og luktesans er bedre...
  jeg sluttet å røyke for 2 år siden, med hjelp av tyggi...å så deilig det er uten den pinnen.
  Hver gang vi er ute på tur, og vi går opp bakker så blir vi like forundret fremdels, tenk vi er oppe uten pause...

  Stakkers hund som har hatt flere eiere, det må bare være traumatisk for en lappis som blir så knyttet til sine eiere, kanskje sjelen hans gråter..
  Som du sier Nøve: Kropp og sjel henger sammen

  SvarSlett
 36. Hei alle sammen! Føler meg litt skyldig for alt dette oppstusset. Men jeg har nok blitt bortimot overforsiktig fordi jeg har levd mange år med en Golden som feilte det meste. Ikke morsomt! Er nok også preget av å ha jobbet med mennesker med problemer, hvor arvelighet har vært et stort spørsmål i mange år. Mange kunne vært spart for store problemer og lidelse, eller i det minste hatt et valg, hvis de hadde visst mer om arven de bærer med segMen dette er jo også et kontroversiellt tema for mange. Jeg ønsker meg bare friske og lykkelige hunder og eiere. Bonnie bryr seg ikke, og får som kjent heller ikke løpetid, så da så. Men Nalle er den flotteste gutten jeg har sett - sånn skal en riktig lappegutt være!
  Er oppriktig lei meg for at dette ble så komplisert!

  SvarSlett
 37. Kjære deg - vi har lært så mye begge to!!

  Både Bonnie og Nalle kan få kull etter seg, bare vi er veldig oppmerksomme på linjene til partnerne.
  Jeg tror vi har gjort det rette, og det føles godt å ha tatt en beslutning.

  Og vi har blitt kjent med enda en flott lapphund og eier :o)

  Lykke til med løpetid og mulig parring - det er jeg sikker på at du har alle her med deg på. Nå må du bare stole på at Mariann finner den idèelle kavaleren til Bonnie. Husk at Mariann kan dette mye bedre enn oss!
  Ps. Du er eldst, så det er bare rett og riktig at du blir bestemor først,Anne ;o)

  SvarSlett
 38. Anne, dersom du er "den skyldige" i disse livlige meningsfylte kommentarene som har pågått på Nøves blogg, så er det skyldig med et stort positivt fortegn.
  Ønsker Bonnie lykke til med jakten på en ny partner.
  Nalle også, men han har jo ei kikkerten, visst eg har forstått det riktig.

  SvarSlett
 39. Anne og Nøve

  Dere har jo tatt dette PÅ ALVOR!! Så fint! Jeg har lært masse av prosessen deres, og det har vært både moro og nyttig å følge med.

  Lykke til med søk etter hannhund til Bonnie Anne! Og Nøve; jeg er HELT sikker på at du blir bestemor en gang;o)

  Forresten, jeg fikk et tips av Yvonne vedr. prcd-PRA status hos svenske hunder, se bare her:

  "Gå in på länken www.slk.nu klicka på Hund/Avel och sedan på Finsk Lapphund, där ligger Prcd-listan där alla "Fria/A, Bärare/B, Sjuka/C och de som är fria "Heriditärt" genom fritestade föräldrar, finns.
  Där kan man se vilka som är testade.

  Klickar du på "Gällande Ras" kan du se våra rekommendationer gällande avel i Sverige".

  SvarSlett
 40. Anne: Jeg synes at denne diskusjonen som ble startet i forhold til avl og sykdommer har vært kjempe bra. Pga dette vet nok ALLE på bloggen mye mer om hundene sine enn det de hadde gjort visst ikke temaet hadde dukket opp. Så vi har alle lært masse. Gratulerer med fri hund, der var du heldig og kan glede deg til å få følge tispen din fremover med både parringer og valpekull. Skal bli spennende å følge med dere videre. Lykke til, håper dere finner en flott hannhund til Bonnie!

  SvarSlett
 41. Nå ble jeg glad! Tenk å ha bidratt til en positiv og lærerik diskusjon blant skikkelige hundeelskere! Håper at det veldig snart blir en mulighet til å treffe ihvertfall noen av dere, og spesiellt deg, Nøve, og supergutten din!
  Jeg har sendt en forespørsel til Mariann, og hun har en Gøteborggutt i kikkerten som heter Tisti. Med løpetid hvert 1 1/2 år (som det nå ser ut til at Bonnie skal ha) må jeg jo bare stå på.

  SvarSlett
 42. Det blir spennende! Jeg må få lov til å fortelle her i bloggen, hvordan det går med Bonnie - hvis du ikke lager din egen blogg!!!

  SvarSlett
 43. Nøve, er du opptatt for tiden? Savner å se kommentarene dine, ikke noe press!!! :-)

  SvarSlett