mandag 30. mars 2009

Innkalling på Tjøme

Nå begynner jeg vel å få summa meg litt, etter gårsdagen strabaser ;o)

Etter ett par timers søvn, ringte klokken(e) kvart på sju (– egentlig kvart på SEKS!)  En omtåka Nalle fulgte villig med inn i bilen da vi satte kursen mot Tjøme. Han lå lydløs og rolig, dermed fikk han en velfortjent luftetur da vi var ca halvveis. Han har blitt grei å ha med på bilkjøring igjen! Treningen har hjelpa der!

Søte,mjuke, lille snilleMilli var så glad da vi kom! Hundene fikk leike ute på terrassen, mens vi slappa av inne med en kaffekopp. Godt å være her igjen!

Tjøme 001 Gry tilbød meg å bli med i fjøset og hilse på FEITE-Thea. Det var det ho sa! God steming i sauefjøset der på gården :o)

Klokka tolv kom Nina, Inger,Hanne og Thea fra bloggegjengen + Bonnie og Daisymamma’n. Klokka ett kom kursinstruktøren Thomas…(Ikke så greit å huske dette med sommertid, når det er skikkelig vinter på Tjøme.) Men vi hadde mye å skravle om, så vi savna ham vel egentlig ikke? Det ble ganske mye teori først.  Lite ble notert på mitt papir igrunn… Jeg prøvde å følge med, men mye går inn det ene øret og ut gjennom det andre. Her imponerte  Hanne stort!!! Flink jente, som gjorde sitt til at inntrykket av gjengens læringsevne ble brukbart.

Jeg var spent og ganske tvilende til innkallingstrening på Nalle med SÅ mange fristelser. Den første prøvelsen for meg, ble å gå opp på jordet sammen med de andre. For Nalle bjeffer og er overivrig,  jeg blir stressa fra første stund, og klarer ikke å roe ham. Thomas roa ham oppå jordet, ved å brøle NEI – og belønne.  Jeg har prøvd å belønne ham NÅR han er rolig, prøvd å roe ham ved å gjøre meg svær og stryke ham rolig. Thomas mente jeg egentlig belønna bråke-adferden, og det er det nok noe i!  Men mine NEI blir så tafatte, jeg har virkelig en utfordring her. Nalle var ikke slik før. 

På heimvegen igår satt jeg og tenkte tilbake, prøvde å finne ut når det ble slik. På Biri i høst da vi traff Milli for første gang f.eks, var han rolig HELE tida.  14 dager seinere var vi på utstilling i Drammen. Da bjeffa han ikke – bare peip, jeg unnskyldte ham med løpsk tispe i nærheten.. Når begynte han å vise aggresjon mot andre hanner??  Han har vel alltid bjeffa for å få kontakt med de vi møter på tur, men nå virker han sinna. Han har ikke fått hilse på alle han møter, men gått imot dem i stramt bånd.  Han stoler ikke på at jeg er en god nok sjef. Det må jo være her det ligger. Alt har gått gradvis. Ettersom han har blitt eldre, har jeg unnskyldt ham med den ene fasen etter den andre. Men hadde jeg hatt full kontroll på ham…

INNKALLINGSTRENING. Alle hundene sto i to motgående rekker. Nalle ble holdt tilbake, mens jeg gikk ifra før han ble ropt inn, mellom rekkene. Det gikk. Han kom faktisk! Passerte løpske Bonnie og guttene :o)  Alle fikk prøve en gang eller to. Deretter skulle to hunder å passere hverandre og springe til sine respektive – DET fungerte ikke. Bare Milli og Charlie som fikk mulighet til å prøve, og da ble det ellevill leik på jordet :o) Vi styra på ei stund med innkalling. Huske å si klart NEI for å stoppe dem når (jeg sier NÅR istedet for HVIS he-he) de er i ferd med å bryte ut av flokken, og lede dem inn igjen. Mye å terpe på!

Tjøme 006

Gry varta opp inne med pølse og tilbehør til en sulten og litt sliten gjeng, mens hundene fikk kvile i bilen. Mere teori, før det bar ut igjen. Trening av PÅ PLASS, lineføring og innkalling. Vi var litt uengasjerte på slutten av dagen. Thomas sa vi var litt lite inspirerende for hundene våre… Dagen ble fort kveld, og de fleste måtte reise, så bare Gry, mamma’n til Daisy og jeg fikk med oss de siste visdomsord fra Thomas. HAN svarte på spørsmål denne gang, og kom med gode råd for videre trening. Syns han gjorde en god jobb, jeg!

Tusen takk til Gry, for at du tok på deg detta også :o)))

Tjøme 005

alvor

Anne, Bonnie og Thomas

Tjøme 008

De løpske søstrene Bonnie og Bienna var bare opptatt av hverandre :o)

37 kommentarer:

 1. Endelig, der dukket det opp litt ifra i går :-) Uff,ja sier jeg bare. I teorien er det SÅ enkelt. Og når læreren gjør det, så er det SÅ enkelt. Men når jeg gjør det - er det IKKE så enkelt lenger. Men jeg tror at du kommer ikke til å gi deg før det sitter :-)

  Men alt ialt, det var verdt turen og vi andre kan være misunnelige på at vi ikke var der, ikke sant?

  Bonnie er det hun som det det ver meningen, men nå avlyst, å parre med Nalle?

  SvarSlett
 2. Det var verdt hvert minutt,Tove! Utrolig moro å treffe gjengen igjen,vet du!
  Lydighetstrening er ikke vår greie kan man si, men det er trist når utageringen hindrer oss i å gå tur der vi møter andre hunder..løsningen blir kanskje bjeffehalsbånd ;o) Innkalling vil jeg ALDRI bli trygg på!

  Nalle møtte endelig Bonnie,ja!!! Ei rolig og nydelig dame - som var mest interresert i søstera si!

  SvarSlett
 3. Hei Nøve. Vi tenkte sånn på deg når du kjørte oppover i går, etter en laaaaaaaaaaaaang dag, og seint på kvelden. Jeg våkna og sjekke om jeg hadde fått "vel hjemme" melding fra deg. Det hadde jeg - heldigvis!!!

  Jeg synes det ble vel mye teori i går. Jeg forstår at vi må gjennom mye av det, men jeg synes Thomas ”prater seg litt bort”. Teorien kunne vært gjennomført langt mer raskt og effektivt tror jeg, og vi kunne brukt mer tid ute på de praktiske øvelsene. Det er også nyttig og er dessuten mer gøy. Jeg konkluderer vel egentlig med at det er ikke sånn at jeg brenner av iver etter å gjøre dette igjen, da ville jeg leid ham alene tror jeg. Hva synes dere andre som var der???

  SvarSlett
 4. Nøve: Jeg kjenner meg igjen...Snorre og Nalle er i grunnen veldig like i væremåten. Jeg har også slitt med at han reagerer fælt på andre hunder når vi går tur, bjeffer og drar i båndet - og allerede der ser jeg at jeg har gjort feil fra han var unghund. Fordi jeg har blitt nervøs for å møte andre hunder når vi går tur, for tenk om Snorre gjør det og gjør det...., har det "smittet" over på Snorre og situasjonen har bare forverret seg ved at han føler seg utrygg.

  Derfor har jeg igjen begynt å sette grenser for Snorre og han må nå spørre om lov til f.eks. å få gå bort til en interessant stolpe for å snuse - hvis har drar i båndet, bare holder jeg han igjen til jeg får kontakt. Da sier jeg værsågod og han får gå bort med båndet løst. Samme når han skal ut av bilen, gå ut døra, spise osv.

  Så var det nyttig med agility-trening. Før vi møttes, hadde vi avtalt at ingen hunder skulle få hilse på hverandre eller leke på banen. Hundene var der for å "jobbe" og det skulle være morro og ikke "nei og fy!" - gjett om det passet meg utmerket.

  Stort sett gjennom hele kurset måtte jeg gi myye av meg selv for at Snorre ikke skulle miste fokus på meg, jeg avledet hvis han begynte å stirre på andre hannhunder og han fikk masse ros og belønning med korte mellomrom hver gang jeg fikk kontakt. Og vet du hva, det nytter!! Men vi jobber fortsatt med dette, Snorre og jeg...

  Snille Gry som ordnet i stand dette for dere!!

  SvarSlett
 5. Glemte dette Nøve: Det virker som om Nalle når kokepunktet når han "venter", da har han liksom tid til å stresse seg opp? Han var jo glimrende på de oppgavene han utførte i går! De løpske tispene var jo null problem for ham, han blåste i dem en lang marsj.

  Jeg tror vi unnskylder dem for mye. Jeg gjør det i allefall med Milli, den ene fasen etter den andre lar jeg liksom unnskylde henne - eller ikke henne - meg selv (skal jeg være ærlig).

  Milli sover og sover og sover. Hun er ordentlig sliten:o)

  SvarSlett
 6. Gry: Leste netopp en artikkel i Canis om det der med å unnskylde hundene våre, for det gjør vi jo når ting ikke går som det skal eller vi vil.

  Jeg skal begynne å tenke meg om før jeg begynner å unnskylde hundene mine...og kanskje heller si at de ikke kan øvelsen godt nok; at det ikke er ordentlig innlært ennå...For det er vel det som er sant i 99 % tilfellene hvor ting ikke går helt som ønskelig...

  SvarSlett
 7. Vi har nettopp gått en liten tur, og faktisk terpa litt innkalling - sjøl om det ikke er så mange fristelser her.
  Du har rett Gry, når det gjelder Nalles kokepunkt. Han kan være veldig flink så lenge han har oppgaver hele tida. Men oppgaven Å VENTE I RO er jo viktig den og...

  Og akkurat som deg,Camilla, må Nalle og jeg gjøre hvis vi skal ha sjans til å bli mer sosiale! Vi har nok den samme historien bak oss ;o)

  SvarSlett
 8. Og Snorre er jo kastrert...men det var nok i det seneste laget...han er nok litt forvirret, stakkar!

  Men så er det de dagene hvor han overrasker og er super-flink, og dem øyeblikkene tar jeg godt vare på og lever lenge på...helt til neste gang...hehe

  SvarSlett
 9. Hilde skreiv engang ei liste over alt ho var glad over ved hunden sin. God idè.
  1.Nalle er snill
  2.Nalle er flink til å kjøre bil
  3.Nalle er flink til å være rolig inne
  4.Nalle er glad i unger
  osv.osv. Lista kan bli lang og gledelig!

  SvarSlett
 10. Du glemte noe Nøve;o)
  Nalle er nervesterk
  Nalle er super med tisper og valper
  Nalle har et herlig gemytt
  Nalle er svigermors drøm!!!

  SvarSlett
 11. Mmm, er så enig - vi har jo verdens beste hunder uansett!! Ekte BIV'er...

  SvarSlett
 12. Flinke Nøve og go-gutten Nalle!!

  Så flott at du kom deg på treffet. Synes du var flink som reiste opp/ned på dagen, men hva gjør vi ikke for hundene våre!

  Jeg leste de tankene du har om at du ikke er en god nok sjef for Nalle, og der tror jeg nok du tar feil, gitt.
  Du er flink, du finner på morsomme ting (feks agilityhindrene - skistavene etc- i hagen), du er engasjert, Nalle har mange hunde-venner og Nalle elsker mammaen sin. Du hjelper han når han trenger det, du gir han god mat og maaange godbiter og du leker med han. Du går turer med han og trener han. Du gir han trygghet og glede i hverdagen, du veileder han og du samarbeider veldig bra med Nalle. DET kaller jeg å være en god sjef.
  Du kjenner jo meg litt, og vet at jeg ikke tror at et høyt "nei" kan løse de problemene vi har med gullingene våre. Vi blir ikke en god leder ved å være høyrøstet, da har vi ikke vært flinke nok til å trene hundene våre og lært dem hva de skal gjøre. Men noen ganger må vi være strenge også, og det er viktig å være konsekvent.

  Jeg tenker på hvor flink du har vært mht bjeffingen til Nalle i bilen. Du får til de andre tingene også, bare du trener og trener og trener ......!

  Jeg har noen tanker om hvordan vi kanskje kan gripe det ann neste gang vi skal kose oss på Låplassen. Der er det jo andre hunder vi kan trene på. Det er ikke like enkelt å finne det på Bergheim, vil jeg tro.

  Kos deg med go`gutten, og tenk på at lista over alle gode egenskapen til Nalle blir kjeeempelang!

  Mvh meg.

  SvarSlett
 13. Flinke Nøve!! Ikke bare reiste du den lange veien tur/retur Tjøme, men du har jammen rukket å lage et blogginnlegg også! Jeg tar av meg hatten for deg!

  Veldig koselig å se alle igjen! Jeg synes Nalle og du var kjempeflinke igår! Dette med damene ble jo overhodet ikke noe problem slik du kanskje fryktet...

  Thomas var flink, men jeg synes at det ble litt mye teori. En kan godt ha mye praksis og samtidig slenge inn litt teori - da kan man lettere henge teorien på noen "knagger" underveis.

  Jeg har også vært ute og testet kunnskapen fra igår. Jobbet med å få til "flokkdrift" og det gikk supert! Men hva kan vel gå feil med en pose "Grys leverbiter" i lomma...?

  SvarSlett
 14. Det hørtes kjekt ut med innkallingskurs, selv om det visst ble en del teori... :)

  Og Nalle var veldig flink som ikke brydde seg om Bonnie eller Bienna under treningen!

  Forresten høres det jo kjempefint ut at han er så mye roligere i bilen nå! :)

  SvarSlett
 15. Du og Nalle kommer til og få dette til.Men husk det Nøve du må stole på Nalle,når du tenker dette får jeg aldrig til .Ja da får du det ikke til.Tenk hele tiden posetivt da går hunde treningen såååååå mye bedre.
  Har du tenkt på at du kan trene innkalling inne også?
  Gi Nalle en god klemm fra meg og Ofelia

  SvarSlett
 16. Takk for i går. Det var moro. Jeg har nok ikke kommet meg ennå og Charlie har fått sin dose hjernetrim for to dager.

  Ja, du skriver så fint om innkallingen, men noen skulle tatt bildet av Gry og meg som baset i snøen etter hundene våre. Det kunne vært skjult kamera.ha-ha.

  Og Nalle oppførte seg eksemlarisk. Jeg ser Hanne fortatt holder på med disse driftene, prøvde litt flokkdrift i kveld jeg også. Da var det en annen drift som satte inn. Jeg husker jo ikke hva den het.

  SvarSlett
 17. Kan noen forklare hva dere mener med flokkdrift?

  SvarSlett
 18. HANNE!?!? - å være i flokkdrift betyr samarbeid mellom hund/eier??? Så var det fluktdrift og mange drifter til... Hanne er nok den som må nok ta seg av teori-referatet fra kurset ;o)

  Åhh,skjønne Ofelia. Du er ikke så selvopptatt som Mallalasse-søstrene ;o) Nuss fra Nalle

  Vi har trent ganske effektivt på innkalling innendørs,syns jeg. Jeg legger godbiter omkring, og kaller ham inn. Han må komme til meg, før han får VÆRSÅGOD smak. Det funker :o)

  Hilde,du er mitt forbilde som hundetrener. Takk for de orda, og jeg er spent på hva du har finni på!

  SvarSlett
 19. oii, her var det masse spennende lesing. Tydelig at dere har fått ganske så mye ut av kurset, selv om det ikke ble helt som planlagt...Gøy å høre at hannhundene også hadde godt utbytte selv om det var løpske tisper i nærheten....De viktige er å skape kontakt, og å tørre å stole på hunden sin...

  SvarSlett
 20. Takk! Du er snill da, Inger Synøve!
  Jeg skal legge en slagplan til neste trening. Det gleder jeg meg til!

  SvarSlett
 21. Ja her var det masse spennende lesing, tror jeg må lese det et par ganger for å få alt med;) morsomt å lese hvordan dere opplevde det, jeg blir veldig forveden på de 5 punktene og da flokkdriften:o)
  Nøve gratulere med ny farge på bloggen og nytt bilde av Nallemann.
  Ps. jeg har helt glemte å si: bra gjort å slutte å røyke: sunne hunder og eiere "ut i naturen".

  SvarSlett
 22. Er litt stolt av meg sjøl,Berit :o) Nå er det snart tre uker allerede!!! Idag gikk vi på tur med "gutta boys" igjen, lang tur oppover og oppover. Da vi gikk ned igjen ble vi overraska over hvor bratt det egentlig var. Tenkte på deg, det var jo det du sa ;o)

  Forveden var ett nytt ord for meg = nysgjerrig?
  Flokkdrift = kontakt,kan man vel si. Det må være det viktigste av alt.

  SvarSlett
 23. Forveden er Stavanger utrykk for nysgjerrig.
  For meg er det sååå unaturlig å si nysgjerrig at jeg kan ikke stave det riktig en gang.

  Stolt (krye) kan og skal du være:o) tenk at du allerede merker hvor mye bedre kondisjonen din er, sååå bra:)

  Da er det egentlig kontakt trening vi bør øve på igjen og igjen???

  SvarSlett
 24. Jepp. Vi må hele tida sørge for å ha hunden i flokkdrift, og vi er lederen. Da kan f.eks fluktdrift(forårsaket av redsel=sinne)avverges,stoppes i tide. Jeg er så dårlig på teori, men man forstår slikt når man ser det.. Det hele er jo egentlig ganske enkelt og logisk, men ikke like lett å gjøre de rette tingene i det rette sekund!

  Slik som jeg hylte da Nalle under innkalling satte kursen mot Bonnie... Neste forsøk ropte jeg ett tydelig NEI da han tenkte å gjøre det samme. Da kom han til den myndige mamma'n sin :o)

  SvarSlett
 25. Like viktig som NEI, er selvfølgelig masse skryt med en gang man får den ønskede handlingen!! Jeg tror positiv læring fungerer best.Det skal jo være moro!

  SvarSlett
 26. Det høres enkelt ut i teori.
  Vi trener også såkalt positiv trening, veldig in nå..tror jeg, det er ikke lov å bruke "nei" ordet for å korrigere. (Merker jo at det har noe for seg).

  Forstår jeg deg rett så er det ok med et klart og bestemt nei i nødsituasjoner.

  Takk for at du deler med deg litt av det dere lærte på kurset:)

  SvarSlett
 27. At man skal lære hunden opp via positiv forsterkning, er absolutt det beste. Og at man ikke kommer med negative konsekvenser hele tiden, slik de ofte gjorde før. Men et sterkt og myndigt NEI, det synes jeg man må ha. Da kan man stoppe hunden i å gjøre farlige ting, feks løpe ut i veien, eller ta etter katter.

  Mine hunder kan nei veldig godt, og nå har det sklidd ut til å bli bare et kremt...eller jeg kan bare se litt strengt på de, så tar de hintet med en gang..

  Det er litt gøy å se hvor mye en persons respekt har å si gså. Ask, han reagerer på det minste vink fra meg og jeg vil påstå han er 99% lydig....Men visst en av ungene prøver å få han til å gjøre noe, så totalt ignorerer han de...Helt døv altså...da kan jeg bare se på han med et strengt øye, og han tusler med de likevel. Så jeg kan altså bestemme at han skal være lydig mot andre, og da er han det...men jeg må si ifra først..veldig moro å observere slikt synes jeg..

  SvarSlett
 28. Sukk.... Jeg skulle ønske det var sånn her og. men så var dette med å trene da :-S

  SvarSlett
 29. Gått å høre Lappevennen, føler nå at vi er på rett spor når det gjelder å få en lydig hund:)
  Vi mor og far synes at positiv forsterkning er bra fordi vi ser posetive resultater.
  Vi har også ment at et klart og myndig nei må til når det behøves, men vært noe usikre på det da trenere på kurs har vært så imot bruken av et nei.

  Alt med måte som ellers i livet, finne balansen:o)

  SvarSlett
 30. Så morsomt å lese kommentarene her inne.

  Jeg mener at selv om vi trener etter positive metoder, skal hundene våre vite hva et "nei" betyr. Det skal ikke være fri "barneoppdragelse" heller, og hundene skal ha klare grenser og vite hva som er tillat og ikke. Det tror jeg er viktig og at de også liker.
  Jeg tror bare at vi glemmer å trene det inn. Vi trener sitt/dekk/stå/utgangsstilling etc, men et tydelig "nei" føler jeg vi glemmer å trene på. Det gjør ihvertfall jeg.
  "Nei" betyr jo: stopp med det du holder på med, og ta kontakt med meg. Etter et "nei" skal det komme en annen kommando, slik at hunden får en annen oppgave å gjøre enn den forbudte atferden som vi ikke vil ha noe av.
  Da tror jeg også at det ikke blir nødvendig å rope "nei-kommandoen" høyt heller. Jeg trenger jo ikke å rope høyt når jeg kommanderer hundene mine ned i en "sitt", feks.

  Takk for kommentaren på bloggen, Nøve. Jeg lo godt da du mente at Ebbie blir mindre sexy med truse på seg!!!
  Koselig at du tar turen til Låplassen, vi sees da.

  God palmehelg til deg og dine.

  SvarSlett
 31. MÅ bare kommentere det Bloggbilde.. Han er utrooolig vakker!

  SvarSlett
 32. den stolte Mamma'n2. april 2009 kl. 22:46

  Takk skal dere ha!
  Jeg har bare godt å si om denna karen,jeg òg ;o)

  SvarSlett
 33. Oj, Nøve. Grattis med ny blogg. Den var fin og det flotte bilde av gutten i ditt liv.

  Har sluttet å trene innkalling på kveldene, har gått over til kontakt. Nå er det bare kontakt først og da slenger jeg inn en innkalling hvis det passer sånn. Charlie var kjempeflink i dag, da hadde vi en løs hann med oss på halve turen.

  SvarSlett
 34. Nå fikk jeg en liten tankevekker...Jeg har aldri gitt annen kommando etter at jeg har sagt NEI..!! Jeg har jo rost han fordi han hørte på meg...Mye bedre å gi ny kommando og annen oppgave til hunden...Det må etterstrebes og læres inn.
  Takk for tipset, Hilde!!!

  SvarSlett
 35. Glemte å si, Nøve: Du er så flink til å fornye bloggen din. Det er ofte nye farger...og nå et nytt flott bilde av den staute Halling-karen! Jeg syns han har så utrolig flotte farger nå...blir han lysere mot sommer'n?

  SvarSlett
 36. Den er jeg enig i Camilla. Vi lærte jo noe sånt på kurset nå også. Men å gjøre det til en vane. Det var å huske det. Blir for mye for mitt lille hode.

  SvarSlett
 37. Tipsa til Hilde kan dere trygt stole på! Jammen får vi mange gode tips om både det ene og det andre på disse bloggene :o)

  Syns det er moro med litt forandring på bloggen, for jeg har kommi i vårstemning! Og etter at pc'n fikk mere minne, er det jo utrolig fort gjort.
  Nalle forandrer ser han også, han har begynt å lysne allerede. Sommerpelsen er veldig lys. Han blir nesten like lys som Vicky, snodig. Tror de fleste brune lappene forandrer seg.

  SvarSlett