tirsdag 23. august 2011

Lapphund-garn. På en mandag.

 

Jeg vaska heimespunnet hundegarn og hengte det ut til tørk i ettermiddag! Nalle Linselus var selvfølgelig på plass med en gang...

lappisgarn 008

Satte inn dette bildet på Facebook, og dermed kom det en drøss med kommentarer og endel spørsmål. Derfor tenkte jeg at jeg burde forklare litt.

Jeg har blanda hunde-underull med 30-40% saueull, det kommer litt an på hvor kort/lang hundeulla er. Det trengs en viss lengde, for å få garnet til å holde sammen og bli sterkt. Deretter kardes det godt sammen i lette tuller, og så er det bare å spinne ivei på rokken. Når snella er full, spinnes ei til av den samme blandingen, og til sist tvinnes de to sammen til to-tråds-garn.  

De tre bakerste hespene, er av Nalle og sønnen Frost, den staselige karen på bildet under ;)Frost

De to gylden-brune er spunnet av Ville, Stavangers finske skjønnhet.Ville

Det kvite er av Milli, Nalles forlovede og alles stolthet.Milli

Og så er det Wilma. Den beste og vakreste svenske lapphund i verden!Reinsjøen 031

Det har vært utrolig moro å prøve seg fram på de ulike fargevariantene. De er veldig ulike i strukturen også, faktisk. Nå gleder jeg meg til å strikke litt av garnet...

Jeg har ikke tenkt å blande inn angora i hundeulla. Angoraen har så mange spesielle og gode egenskaper, at det vil være litt synd å "utvanne" den. Jeg tror angoraen er best som den er. Det er kanskje lapphund-ulla også, men den har lite spenst i seg, og jeg tror derfor den har godt av å blandes med litt saueull. Men jeg har mye å lære, og det er spennende å prøve seg fram.

klippedag 024Noe av det som ble igjen av en forskrekka Anina...

Hundene røyter så ulikt, men ett vottepar eller noe småtteri kan man ihvertfall få ut av hver røyteperiode. Dekkhåra må sorteres ut, den er for stri og stikkete, og "skjærer" sund tråden. Valpeull er heller ikke brukandes, den blir for kort og "løs".

logo 

Jeg ble så frista, og kjøpte noe fiber gjennom Spinnvilt for ei stund siden - fargerike og forskjellige ulltyper. Men jeg tar fram den fine lapphund-ulla (og Glenne-sau-ull!!) likevel...

Ikveld er det Tuuli som spinnes.

13 kommentarer:

 1. Så gøy Nøve :)
  Du er en inspirator - du har inspirert meg til å velge Lapphund, fått fart i tanken om å ha Angora igjen, og nå Lappegarn :))
  Det er så spennende :)
  Mvh Torill

  SvarSlett
 2. Jeg er så imponert! Og de forskjellige garnfargene var nydelige :-)

  SvarSlett
 3. Kjære Nøve, så utrolig fine naturfarger det blir av ulla til lappene våre. Teksten til Lillebjørns sang "små barn av regnbuen" tenker jeg på om dagene - den passer også veldig fint til våre vakre gode elskelige lapphunder.

  Likte godt det forrige innlegget ditt også jeg Nøve, de gode venninnene som deler alt;o)

  Både Anina og Angolina er jo så utrolig søte:o)))

  Inlegget ditt fra "Vilmarksparken" fikk meg på tanken- jeg tror at du en vakker dag får besøk av meg og Caspian...om noen år. Bestemor fikk veldig lyst å vise gullet sitt norske villmarksdyr på nært hold.

  Klem:o)

  SvarSlett
 4. Jeg bøyer meg i støvet for deg, Nøve!! Du er så flink!!!!

  Morsomt å se fargeforskjellene og høre om de forskjellige egenskapene til ulik ull/underull. Du kommer til å bli ekspert på dette, du!

  SvarSlett
 5. Kjempe flotte bunter av de froskjellige lappene!! Fine blir de åsså når sjefen over alle sjefer passer på det!! Ha en fin uke videre!!

  SvarSlett
 6. Nydelig garn =)

  Har selv spunnet av 100% hundeull, og det går helt fint. Som du sier, lite spenst, men ikkje værre enn vanlig alpakka. Har brukt noe av det til votter, blir gode og varme, og snø fester seg ikkje så godt som med ull i blandet.

  Kos deg videre med spinningen =)

  SvarSlett
 7. Gry og Milli og Tjorven23. august 2011 kl. 15:08

  Superflinke Nøve!!! Det ser griseprofft ut, også er det veldig moro å se hvilke hunder som gir hvilke farger. Veldig moro var det å se Nøve!!!

  SvarSlett
 8. Takk for de orda, Torill! Da føler jeg at jeg har gjort litt nytte for "meg" :)
  Små barn av Regnbuen - det var da søtt, og veldig godt sagt om lapphundene våre!
  Berit og Caspian MÅ ta turen hit igjen en sommer...kanskje Gry og Falk i samma slengen ;)

  Ingrid, jeg minnes godt de nydelige vottene dine av Shetland Sheepdog!! Jeg har lyst til å prøve noe lignende etterhvert. Kjenner dessuten ei lita Sheltie-tispe med flott pels ;)
  Tror forresten jeg skal rette opp noe her, jeg kan umulig bruke så mye som 50% sau når jeg tenker meg om...

  SvarSlett
 9. Så absolutt nydelige farger på garnet, også er det jo litt morsomt at det faktisk er fra lapphund, være seg svenske eller finske. Tror du islenningsull blir like god?? I så fall...:-)...neste år...

  SvarSlett
 10. Ja Nøve, jeg planlegger turen allerede i hode;o) så gøy om Gry og Falk også tar turen. Dette må vi ta på alvor, hører du Gry:o)

  SvarSlett
 11. Du er bare SUPER-FLINK, Nøve!!!! Det er så gøy å se resultatet ettet det som er søppel for mange. Tenk så mye fint en kan bruke lappull til.

  Berit, du bare må ta med Caspian til bjørneparken. Det må være en opplevelse for en så liten gutt. Vent til han er ca 5 år, så han får litt utbytte av det.

  SvarSlett
 12. Lapphundene har bra mange vakre farger ja!

  SvarSlett
 13. Så koselig at du delte linken t bloggen din på lapphund sia =) Nu fikk æ enda mer lyst å lære mæ å spinne garn av hunde ulla. Tenk å kunne ha sin beste venn t å varme hendene hele vintern. Skal be min bestemor om hjelp, og spare på all Arja ull heretter. Og til sist, d var nån virkelig nydelige hunder du har. =) Hilsen Irene

  SvarSlett