søndag 30. august 2020

Benkadn

Det er lenge siden den tredje dagen, nesten ei uke!
 Men nå skal jeg skrive litt om turen til Benkadn.

Den begynner med en biltur til Flå, opp Hei-bakkan, forbi krysset til Turufjell, og så tar en til venstre i neste store kryss. Kjører så innover og innover - forbi Dagali, som ligger der som ei lita perle av ei setergrend...Jeg parkerte bilen ved Domfet. Det ligger noen spredte hytter og eldre setre der, men det var nok ingen andre mennesker på Domfet denne mandagen.
Etter ett lite feiltrinn, fant vi stien som fører opp mot Brennatten.Fjellturen begynner altså med ei passelig bratt kneik, der stien snirkler seg fint oppover.


Vi gikk rett opp på Brennatten.Vi satte oss på den luneste plassen vi fant, for å nyte den fantastiske utsikten utover Vassfardalen, 


Det blåste ganske hardt, men været var lovende. Vi risikerte å få en dag uten regn, om vi fortsatte på turen!Men jeg var ikke sikker på om jeg ville gå, eller bare sitta og sjå...Tølle og Tassen er virkelig tålmodige og greie å ha med seg, aldri om de maser etter å komme seg videre.Men det vart jo til at vi fortsatte turen, da.
Koseturen.

Jeg vurderte ei stund om vi skulle følge Ormeleinbekken og gå ned til Olsonheimen. Ned i den bratte, mørke granskogen. Det såg utvilsomt spennende ut.


Men vi kryssa bekken, og fortsatte utover mot kanten. "Platået" ligger på litt over 1000moh, og er frodig og fint.Det er lett å gå overalt, sjøl om en ikke følger noen oppmerka sti.Det er vel mest gamle dyretråkk, tror jeg - men det er små varder på de fleste toppeneHøstfargene har ikke kommet enda, men skyene danner kontrastfylte og spennende skygger.


Det er utrolig fint å gå langs kanten ned mot Buvassdalen!
Bringen, Feselskardet og Strøslifjell ligger bak gutta..."Vest for Bringen ligger Buvassdalen. Den er preget av gammel, mørk granskog, og er fredet for all framtid gjennom kongelig resolusjon. Vestfor der igjen finner vi ett småkupert landskap som vi hedøler kaller Benkefjella, mens hallingdølene, som sjelden er enige med oss, kaller det for "Benkadn". Det er nå engang tradisjon at folkene i de to nabodalene er uforlikte, til og med om langt alvorligere ting enn om navnet på et skarve fjellområde."
Sitat Edvard ElsrudBlir aldri lei denna utsikten, jeg! På dette bildet ses "stien" vi fulgte, tydeligere...Gutta blei med ett overivrige, og jeg skjønte det var noe på gang...
Plutselig letta rypene opp fra krattet, og jeg skvatt likevelVi måtte nøye oss med å se langt etter dem 😅heldigvisSå kom vi til enden av Spunsetjern.Her satt vi og kvilte for nesten nøyaktig fire år siden også. Dengang var selvfølgelig Nalle med, og vi hadde en kjempefin tur.
Jeg savner ham så inderlig når vi går på steder hvor han var med.
💓


Tølle var litt sliten , han - og la seg ned og tok en blund.
Han er en fornuftig kar.


Tassen er verdens mest omtenksomme storebror, noen ganger.Han skulle IKKE sove.Etter ei liten stund, kvikna de til igjen, begge to.De åt krekling og leika med pinner.Her går stien til Hestegjuvnatten 😉Ett lite utsiktsbilde over Vassfaret igjen. 
Øvre og Nedre Grunntjern, Nevlingen, Skrukkefylla og AurdalsfjordenLundehunder på StenHer er stien lett å følge, og Tølle kjenner seg helt sikkert att.Stien går rett imot ei hytte på Domfet, men den siste delen av den er ikke så god å følge. Starten på stien nede ved vegen, kunne igrunn vært merka.
Men men, det er ikke mitt problem. Nå veit vi hvor den går.Sola sto lavt på himmelen da vi gikk over den ene setervollen etter den andre.En kan ikke si at Domfet er ødelagt av hytteutbygging, jeg må innrømme at slikt snakk irriterer meg litt. Men jeg håper det ikke bygges mer her heller, da - verken her eller på Dagali - bare så det er sagt 😉Kvelds-sola var med på å gjøre det ekstra stemningsfullt.Takk for oss!Bildet er tatt på heimvegen, vegen som Oslo Energi bygde i sin tid.
Kanskje ikke så vakkert bilde, på tross av Hestegjuvnatten i det fjerne.
Men strøm vil vi ha. Fra vannkraft - IKKE vindkraft.Tenk, en arbeidsdag igjen, Kiwi har søndagsåpent - så venter to uker ferie
 🌞🌞🌞

2 kommentarer:

 1. Det var balsam for sjela det, tenker jeg, utsikt over Vassfaret, flott vær og ikke et menneske å se :)
  God ferie! Håper du får mange flotte turer og ladet skikkelig opp. Så håper jeg vi ses om ikke så mange dagene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Balsam, ja. Og det gode været fortsetter forhåpentligvis - så vi finner nok på noe!

   Slett