fredag 1. oktober 2010

Blått en dag…

Jeg har en koselig nabo som heter Inger. Idag”tidlig” kom ho på døra mens jeg gikk omkring og vasa i en hullete stillongs. Jeg burde vært litt husmor, vaska gulv og pussa vinduer, men sola skein - kanskje for siste gang på ei stund i følge meterologene, og jeg måtte utnytte denne fridagen på min måte. Det var min gode nabo veldig enig i.
Vi ble enige om å pakke ryggsekken og møtes om en halvtimes tid, og dermed bar det til fjells med to lystige damer :o)
Vi kjørte til Domfet, og parkerte bilen ved Blåfjellbommen. Der skulle vi bare gå og rusle litt, men -
Domfet 008
- plutselig var vi på toppen!
Domfet 002
Nalle fikk springe laus, og vi storkosa oss alle tre :o)Domfet 010 Fargene har blitt blasse nå, men himmelen var blåere enn blå.
Her skulle det vært noe rødt - sa Inger…Domfet 009
Den 16.august i 1906 ble den 13 år gamle gjetergutten Johan Sagadalen angripi av bjørn her i Blåfjellhaugan. Han døde av skadene på Drammen sykehus en måned senere, og han er den siste som ble drept av bjørn i Norge. Hadde det vært i dag, hadde nok gutten overlevd. Vi gjorde oss mange tanker der vi sto.
Såg for meg, og kunne ett øyeblikk nesten kjenne panikken den yngre broren må ha følt da han sprang for livet etter hjelp. Den forferdelig turen de må ha hatt ned til bygda, og etter noen dager videre til Drammen på humpete veger.  Guttens halve ansiktet var revet av, det gikk betennelse i såra og livet sto ikke til å redde. Han ligger begravd på Flå kirke.
Etter dette ble det ett voldsomt bjørnehat i bygda, og det ble satt igang jakt på “morderen”. Steinar Steinarson ble helten som skjøt bjørnen Rugg, etter å ha jakta på ham i månedsvis. I ettertid er man vel sikre på at det var feil bjørn, men èn måtte få skylda.
Domfet 012
På Domfet-setrene tok vi fram nista. Satt der lenge og beundra utsikten mens vi studerte kartet. Domfet 015
Vi gikk en runde bortom Hilde-setrene også. Beundra fine gamle fjøs og voller. Dette er vel de setrene som ligger nærmest Vassfaret, det er ikke lange vegen ned til Olsonheimen herifra.
Domfet 019
Det ble en fin dag. Den siste i september.
God helg!

13 kommentarer:

 1. Du skriver så fint, Nøve!! Tar oss med på turene dine, forteller små historier og gir oss noe å tenke på.

  Tusen, tusen takk for det!

  Jeg ble så glad for at Nalle fikk springe løs - det er vel ikke så ofte, eller...?

  SvarSlett
 2. Masse spennende historier på fjellene dine Nøve! Alt morsomt å få høre om det! Vi er heldige som ikke trenger å frykte bjørnen like mye i dag som den gang!

  SvarSlett
 3. At dere plutselig var på toppen, tviler jeg ikke på :-)

  Huff- den bjørnehistorien var ikke "god" Hørtes veldig vondt og skremmende ut :( Kjekt å lese om i ettertid da, her jeg sitter trygt :)

  Det blir nok flere toppturer på dere utover høsten, men som du sier ingen sept.-10


  God helg!

  SvarSlett
 4. Jeg ELSKER historiene du forteller oss om traktene dit du tar oss med på tur. Selvom dette var en forferdelig trist historie (både for gutten, broren og Rugg), så lever jeg meg enda mer inn i turene dine da!

  Inger vet jeg godt hvem er. Kan tenke meg dere koste dere, pratet og lo, og Nalle-mann var vel storfornøyd han også, der han fikk springe løs på fjellet:o)

  Ha en fin dag.

  SvarSlett
 5. Jeg har vært på tur igjen!!!! Takk for det, Nøve! :)))

  De turene dine blir spennende når du har disse historiene fra områdene. Har ikke vi snakket om det før, at du skulle begynt som guide?

  Ha en fin helg! :o)

  SvarSlett
 6. Koser meg veldig når jeg leser innleggene dine. Vet ikke om jeg har sagt det, men jeg hadde norsk eksamen i vår og der valgte jeg Mikkjel Fønhus som forfatter og har i den forbindelse lest noen av bøkene hanses. Blandt annet om bjørnen Rugg. Mikkjels naturskildringer er bare utrulige. Derfor morro å følge deg og turene dine i dette området. Spørs om jeg må ta meg en tur dit en gang :-)

  SvarSlett
 7. Så flotte bilder!! Kjempe fint at du skriver litt historie med. Morro å være med dere på tur!!
  Kjenner igjen stedene etter at jeg har lest bok serien om Hannha fra Hemsedal!! Veldig fin serie!!
  Ha en flott helg!! Dere styrer nok unna det værste uværet som vi får her i helga. Jeg skulle se på været for i morra og så så jeg at det ikke skulle bli så ille. Men så kikket jeg opp på hvor det var og det var på Gol!! Ikke hvet jeg hvorfor jeg så på været der i stedefor på Skien. For Gol og Skien er jo ikke noe likt skrevet....!! God helg til dere!

  SvarSlett
 8. Hanne, det er ikke så ofte Nalle får springe løs,nei! Som regel er det andre dyr i 'nærheten',og da stoler jeg ikke på ham :/

  Fønhus kalte vel Vassfaret for Hedals-Vassfaret. Det er iallefall i disse traktene han brukte MYE tid. Mange av historiene er veldig nær virkeligheten, og han var en mester til å fortelle med dyrets stemme. Han var dessuten en av forkjemperne til vern av Vassfaret. Sammen med en stor skogeier herfra - faktisk! Inger og mannen arva store Vassfarskoger i Nes og Flå, samt flere gamle tømmerkoier der inne :)

  Gry Viola, vi har oppholdsvær ;o) men jeg har vaskedag...

  SvarSlett
 9. Jeg skal sende deg et bilde av Nallesønnen, han har samme liggestilling som far sin har på det øverste bilde:)

  Er så koselig å "få være med på turene dine", du har et så levende språk og er omgitt av så mye natur at det er en glede å bare sitte og se!

  Ha en kjempefin uke!

  SvarSlett
 10. En fin tur! Den historien med gjetergutten kjenner jeg godt fra Hedalen, ja. Som man skjønner ut fra det du skriver i forbindelse med Fønhus, så strekker Vassfaret seg mellom Hedalen og Flå/Nesbyen, for den som ikke vet det (du vet jo det). Spennende område! Nå som sauene er tatt ned fra fjellet, er det i alle fall fint for hundene å springe laus der! En eller annen gang må vi få til å treffes i Vassfaret!

  SvarSlett
 11. Frost, jeg/vi ser mer enn gjerne bilder av deg :o) Tenker du gleder deg til snøen kommer, det blir ikke like moro med regn uansett hvor hardt mor di prøver ;)

  Ragnhild, ja Vassfaret er noe helt spesielt. Pga de gamle boplassene, historiene, dyrelivet OG Fønhus... Vi ses nok der inne en vakker dag :)

  SvarSlett
 12. Så flotte bilder Nøve
  Herlig å besøke Nalle på bloggen her :)

  SvarSlett
 13. Hei,

  Ja, gjergutten Johan Sagadalen hviler ved kirkegården i Flå. Men selve graven hans er umerket, og ingen vet visst hvor han ligger. Jeg har snakket med kirketjeneren der om dette, pluss andre eksperter. Det er riktig nok en minnestein på kirkegården, men det er ikke der Sagadalen ligger. Litt synd, for han burde hatt sin egen gravstein.

  SvarSlett