onsdag 28. oktober 2020

Stolpejakta i Nesbyen

Jeg tok ett skippertak forrige uke.


Fridagene burde vel blitt brukt i heimen, for det er ikke til å komme fra at husarbeid blir grovt forsømt. Og etter fem arbeidsdager, hadde jeg mye å ta igjen...Stakkars Tølle og Tassen.
Som ikke hadde fått en skikkelig tur på mange dager!Stien opp til Bjødnaskaret er skrekkelig lang og skrekkelig bratt, syns jeg.
Men midt i blinken for mine to firbeinte bestevennerSå jeg lot støvdottene ligge i fred, med god samvittighet.Og rett som det var, så satt vi ved stolpen i Bjødnaskaret 😀


Jeg hadde begynt å leike med tanken om å kanskje rekke å plukke med meg alle de 30 stolpene, men isåfall hasta det...Dette var den 6. 😅


Så vi hasta nedover lia igjen. 
Jammen er det kjekt med nedoverbakker.Men unnarennet i Storetoppen er så bratt at jeg nesten ikke vågde meg ned der, men det gikk med ett nødskrik - etter at Stolpen var besøkt...Etter å ha registrert Stolpe nr 12 - Bekk, 
bestemte jeg meg for å gå gamlevegen til Espeset.


Vi tok oss tid til en liten stopp ved Kvilarsteinen. Den var riktig god å sitte på.
Etter at vi hadde besøkt Stolpen ved Kraftlinja, fant vi ut vi kunne fortsette videre oppover bare for turens skyld. 


 Så kom vi til en stupbratt og utrivelig plass. 
Brudeberget.

En plakat forteller om den tragiske hendelsen som fant sted her i november i 1818Stakkars kvinnemenneske. Jeg ser henne for meg nede i ura. Ser hvordan de sleit for å få henne opp igjen, og hvor smertefull turen ned til kirka i Nes, og vielsen må ha vært. Så rideturen opp til Espeset igjen. Og bryllupsnatta.
Herregud, stakkars Guro levde i ni år etter dette, og ble mor til seks..
 For ett liv. Det ble nok ikke som ho hadde tenkt seg, nei.


Vi fortsatte å gå til vi kom opp på bygdevegen.
Jeg veit ikke om det bor folk her, men sauene gikk ihvertfall og beita i fred og fordragelighet. Jeg visste heller ikke hva disse gårdene het, men etter en titt på kartet, såg jeg at vi hadde gått 8 km allerede, og at det var på tide å snu.Fjakleland var en gammel husmannsplass som blei fraflytta i 1917.
Det og mere til sto iallefall skrevet på info-skiltet som var plassert her. 
Jeg takker for slike opplysninger, og jeg liker at disse gamle stiene har blitt så godt merka!


Utsikt ned mot Nesbyen og Storetoppen.Jeg fikk fire Stolper den mandagen, og var dermed oppe i 9.

Dagen etter la snøen seg. 
Nedbøren kom mest som slaps, og det var ganske utrivelig igrunn.Joda, Tølle og Tassen syns det var stas. Til en viss grad.Vi nøyde oss med å gå vesle-runden, og Stripa var med 😅Det snødde om kvelden også. Da ble ikke Stripa med på kveldsturen.


21.oktober - flott vintervær!


Sauene på Håvardsøyne lengta heim i fjøset...
Vi parkerte i svingen nedom Paddedokk, og la iveg til fots på Mørkedokk-runden.
Dagens første Stolpe fant vi ved Triggerpunket.


Etter 500 m på brøyta veg, var det slutt på moroa 😅Gutta byksa framover i den våte snøen, uten tanke på å gi seg.Da vi fant Stolpen innerst ved Mørkedokktjernet, lurte jeg litt på hva som var vitsen...Tassens genser blei full av snøklumper, så tilslutt måtte jeg ta den av ham.
Jeg behøvde heldigvis ikke være redd han skulle fryse, for han hoppa og spratt som en lykkelig, ubekymra hareunge.Dermed gikk vi for å finne enda en Stolpe 😁Jeg hadde snø til midt på leggen, og var igrunn glad til da vi var ferdige med denna runden.Etterpå kjørte vi opp til Trytetjern for å gå en runde der og sanke inn en haug med Stolper
- men det var ikke brøyta parkeringsplass noen steder!
Den eneste plassen der det hadde vært mulig, var selvfølgelig opptatt. 
Jaja, det gjaldt ikke livet!
Jeg gjorde ett forsøk nede i sentrum, og fant ett par stolper der - før vi avslutta hele Stolpejakten.
14 stolper ble det alt i alt, så ikke så værst egentlig. Hadde jeg fått med med Trytetjernrunden, hadde resultatet blitt mye bedre, men pytt pytt.

Av 1753 personer registrerte deltakere - fant 142 personer alle 30! 
Det var O-gruppa i Nesbyen idrettslag i samarbeid med Nesbyen turist og Næringservice as som arrangerte Stolpejakten Nesbyen. 
Jakta foregikk fra 1.juni til 25.oktober.

Neste år skal jeg begynne jakten mye tidligere 👍

2 kommentarer:

  1. Uff ja dagene går så raskt, jeg startet så kjønt med stolper jeg også, men så dabbet det av. Det er så mye en skal rekke på en kort sommer. Men neste år, det skal bli et bra år! Jeg har 17 av 7293 mulige ser jeg, så det skal ikke mye til for å bli bedre neste sesong.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje vi får bedre tid neste sommer 😅 Det er jo så mye en har lyst til å gjøre!

      Slett