tirsdag 27. januar 2009

Nytt fra dalen

 

Først en beskjed til Milli: stevnemøtet med Bonnie ble avlyst i helga! Vi snødde nesten ned! Det var rett og slett uforsvarlig å kjøre den lange vegen, rv.7 er IKKE for andre enn løpske trailere og spinnville skientusiaster i helgene…

Vi vågde oss opp til Gol i mammas 80 og tantes 90 årsfeiring på lørdag. To spreke damer, det e jentut’n våre frå Hemsedal,det!

Søndag var det strålende vær. Bjørn måka snø i timesvis (og så på TVsporten med god samvittighet), mens jeg gikk på ski med god samvittighet. Nalle og jeg gikk bortover vegen, innover skogen, tråkka opp løyper i ca 40 cm nysnø, og kosa oss ute i timesvis!

Nalle begynte veldig optimistisk og jobba seg framover, men etterhvert gikk han mest bak meg og oppå skia mine..luringen ;o)

Vi gikk den samma runden i dag. I løpet av natta hadde elgen traska rundt i “skiløypa” vår, men det var litt lettere å gå likevel. Da vi gikk bortover vegen, ble det skikkelig fart på oss, Vicky har visst løpetid… På denne snutten henger jeg bare etter!

Nytt om Bonnie.

Anne har omsider fått kontakt med Mallalasse igjen. De trodde ikke det stemte at StalonDavy, Bonnies far, er PRAtesta fri! (Det sto på sidene til Lapphundklubben at Bonnies kull var FRI.) Plutselig ble alt litt mere usikkert… De lovde å sjekke det på nytt, og sende henne avlsgodkjennings-papirer og div. som trengs. Vi håper Bonnie kniper igjen til vi får svar på Nalles forhåpentligvis positive test, ellers må vi vente til neste løpetid :o(

41 kommentarer:

 1. Stakkars Nalle, skal si han sliter. Først jompe i høy snø og så dra deg. Den gutten må jo få nok mosjon.

  Synd med usikre ting. Får håpe det ordner seg med Bonnie. Ikke moro å gå å vente på sånt.

  SvarSlett
 2. Så ut som en kjempe kjekk tur det der. greit å ha en stor sterk bamse til å hjelpe en fremover i snøen..sprek gutt det der!

  Jeg trodde også at staalon davy var pra fri, han er vel en av de mest brukte svenskene gjennom tidene...jeg har prøvd å sjekke han på skk, men det ser ikke ut som om han er gentestet

  SvarSlett
 3. Milli vil ikke forholde seg til det stevnemøtet med Nalle, for han har nemlig skrevet i gjesteboka hennes at hun er hans store kjærlighet;o)

  Flinke Nalle som trekker deg på ski. Det så skikkelig gøy ut Nøve!!!!

  Så rart det har stått (jeg finner det ikke lenger) på NLK sine sider at hele kullet er "FRI" hvis ikke dette er tilfelle?! Hmmmm. Merkelige greier! Håper ikke jeg har lurt dere opp i stry med den linken!

  SvarSlett
 4. Fin video - bra trekkhund ! Nå må vi snart komme oss til fjells .

  SvarSlett
 5. Vi gleder oss til fjelltur!!!

  Du har da ikke lurt oss Gry, se på linken:
  http://www.norsklapphundklubb.com/gentest.shtml
  man tror jo det man leser...

  SvarSlett
 6. Ja, jeg vet det, og det sto på siden til NLK den kvelden jeg sjekka.... Mystisk! Føler uansett at det er veldig dumt hvis det viser seg ikke å være sånn da....

  SvarSlett
 7. Nå har jeg vært inne å lest på NLK sine sider om pra. Og det viser seg at det må 2 pra gener til for å overføre sykdommen. Dvs at siden Anka er gentestet fri, har ikke hun noen pra gen, og kan derfor ikke få pra syke valper. Men visst hun parres med en hund som er pra bærer, så kan hun avle pra bærere. Men disse valpene kan ikke få selve sykdommen. Men de bærer det med seg, altså 1 pra gen i kroppen. og det må 2 til for å få sykdommen. Visst du da parrer en prabærer, med en annen pra bærer, da kan du altså få en valp med 2 pra gener, altså sykdommen kan bryte ut. Dvs at Bonnie som er fri, enten er bærer eller er helt fri for pra. Hun vil aldri få sykdomen selv, men kan overføre det visst man bruker en annen bærer. Jeg så at staalon davy hadde vært øyelyst hvert år, og det tyder jo på at han ikke er gentestet..

  Det ble visst langt og knotete..poenget er at kullet til bonnie er fri for å få pra sykdommen, men de tenger ikke nødvendigvis være fri for å overføre det til fremtidige valper..

  SvarSlett
 8. Nalle er flink - ikke rart at han ser godt ut!!
  Flott med ordentlig norsk vinter.

  SvarSlett
 9. Så kjekt det så ut med snø! :) Det finnes ikke her i det hele tatt! Akkurat sånn som Nalle holdt på da han hoppet framover i snøen gjorde Dixie også da vi var på Hovden sist gang, det ser ikke lett ut! :) Men så flink han var til å trekke, da!

  Håper alt ordner seg med Nalle og Bonnie, og at det blir noen fine og friske valper til slutt! :)
  Lykke til!

  SvarSlett
 10. Bra dere tar avlsarbeidet på alvor, skulle vært flere av de som gjør det:-)

  Missunner deg vinterturene:-(

  SvarSlett
 11. ang. PRA:
  FRI x FRI: 100% fri valper

  FRI X Bærer: 50% fri ,50% friske bærere

  Bærer x Bærer: 25% fri ,50% friske bærer, 25% Syke

  I Norge er det kun lov å foreta Fri/Fri og fri/bærer. Slik at det ikke blir hunder som utvikler sykdommen. Men det er dog lov å parre utesta hunder, slik at om disse skulle være bærere kan det forekomme at hunder utvikler sykdommen også i dag. Vet det er foretatt parringer i Norge nylig der ingen av foreldrene er testa... Da vil jeg heller ha en frisk hund som er bærer, enn å kjøpe hund fra en kombinasjon der det er et sjansespill om valpen er syk eller ikke... Nå som det går ann å genteste liksom:-)

  SvarSlett
 12. Det er jeg helt enig med deg i Christian. Mye heller en valp der en av foreldrene er bærer, og oppdretter har brydd seg om å teste, enn å håpe det beste, ta en sjanse og kanskje få en syk valp! Det at oppdretter har testet vitner også om seriøsitet synes jeg. Dessuten vet man jo at valpen også må testes før evt. paring, og informerer selvfølgelig deretter:o) Når man skal kjøpe valp, så er det jo en stor fordel å gå etter seriøse oppdrettere, slik at man på sikt kanskje får luket ut "de andre".

  SvarSlett
 13. Helt enig med Christian og Gry. Jeg har møtt ei ungjente på turene mine som er bestemt på en hvit lapphund som Charlie. Hun skal vente pga. utdanning. Hun skjekker internett daglig for å følge med og se på hunder. Jeg sa til henne at når tiden var inne for henne skulle hun bare komme inn om så skal jeg hjelpe henne å finne oppdretter. Hun var så glad. Sånn kan vi hjelpe folk som er ferske med å finne seriøs oppdretter. Da kan de kanskje slippe nybegynnerfella.

  SvarSlett
 14. Så flott Nina! Da er hun sikret en god oppdretter! Dessuten forstår jeg godt at hun vil ha en lys lapphund som Charlie. Han er et stort sjarmtroll!!!!

  SvarSlett
 15. Ante ikke at det fantes så mange feller for en valpekjøper! Rett og slett flaks at jeg fikk en hund som Nalle.. jeg ville bare ha en finsk lapphund. Nå har vi hørt om PRA og dårlig/nervøse hunder pga oppdrett i stor ukritisk skala, fordi rasen har blitt så populær. Det er farlig! Tenker med skrekk og gru på schäfer og golden. Det er fortsatt håp for FL, men det bør absolutt passes på!

  SvarSlett
 16. Fikk forresten beskjed fra Optigen om at blodprøvene var kommi fram. Testingen der tar ca 2 uker...

  SvarSlett
 17. Så spennede. Da tok det jo ikke så lang tid. Jeg tenker du krysser av på kalenderen nå. Jeg krysser finger og tær for dere.

  SvarSlett
 18. 2 uker går fort, og når du da vet at tispen må være nærmere 10 løpedagen før parring, så er jo alt under kontroll også...Lykke til, blir kjempe spennende å høre om resultatet!

  SvarSlett
 19. Det er spennende og lærerik diskusjon. An avl og gode gener.
  Når det gjelder gemytt så fikk jeg lyst å nevne noe jeg hørte fra en dyrlege som hadde jobbet noen år i Sverige. Vi traff han på en strand når vi var på tur med Ville, han roste hennes gemytt.
  Han kunne da fortelle at der fantes 2 grener av FL i Sverige, den ene var snill vennlig, og den andre motsatt. Hans måte å si det på var, at den andre grenen av FL ville han ikke hatt i nærheten av barn.
  Det var første og foreløbig siste gang jeg har hør noe negativt om lapphundens gemytt.
  Er det noen andre som har hørt lignende.
  Er det fakta?

  Ps. utseende messig så tror jeg valper etter Nalle og Bonnie blir helt fantastisk flotte, på bildene ser de jo veldig like ut i fargen, Nalle kanskje litt mørkere.

  SvarSlett
 20. Jeg har ikke hørt om noen lapper som ikke er greie med barn. Men det er jo dette med de ORIGINALE lappene, såkalte arbeidshunder som er veldig selvstendige og som har mot nok til å jage både ulv og bjørn. Den er nok litt skarpere enn den andre, som de kaller for show dog, Hunder som ble avlet med tanke på å være selskapshund og utstillingshund.Det er vel denne typen (showdog) som vi i norge er vant til. I finland og sverige får du vel kanskje litt mer av den gamle typen. Showdogen er mer robust og kompakt, med masse pels, men arbeidshunden er tynnere og mer atletisk.

  Kanskje det var dette han mente med 2 grener?

  SvarSlett
 21. Det sto vel også noe i siste Lappestikka om to typer av FL'n. Folk her omkring, spesielt eldre, blir ofte sjokkert når de hører jeg har lapphund. De er jo klin gærne,tror de... De minnes nok gjeterhundene samene hadde med seg, da de gjette rein her omkring. Jeg husker noen svarte, muligens SL?, fra jeg var unge - for ca 40 år siden.
  Nalle er stor og totalt uredd for alt og alle. Veldig selvstendig fra han var liten valp, nesten for selvstendig. Svensk/finske aner. Det ligger nok noe arbeids/jakt-gener i ham... Han har tjukk fin pels, men ikke så langhåra som mange andre - han ligner vel mer en polarhund sånn sett. Oppdretter Ida sa jo noe om gamle linjer.
  Leste forresten noe av en svenske i Lappestikka. Han kritiserte dagens avl, påsto at det ble avla frem bråmodne hunder - fordi de skulle være topp premiert innen ett års alder. (Showdog..?) Konsekvensen av dette, påsto han, ble kortere levealder. En lapphund skulle egentlig bli 14-16 år minst, dagens hunder blir ca 12..

  SvarSlett
 22. Hei alle sammen!Leser alle kommentarene med stor interesse. Bonnie tilhører helt definitivt den "myke" grenen av FL, hvis dette stemmer. Snill, vennlig og lydhør. Ser på oss med kloke øyne, og finner seg i utkledning og andre rare påfunn fra 14åringen her i huset. Verdens beste "kompis"!
  Etter bildene å dømme så er hun litt gråere (mer ulv) i pelsen enn Nalle, og med lys underull.
  Jeg er veldig opptatt av godt avlsarbeid. Har tidligere hatt en golden som feilte det meste. Det var ikke morsomt!
  Fortsatt ingen tegn til løpetid. Håpet stiger igjen....

  SvarSlett
 23. Lurer på på om vi klikket oss inn samtidig Nøve, den første kommentaren jeg prøvde å legge inn forsvant bare. Høres ut som disse hundene våre er det perfekte par! Gleder meg til fortsettelsen!

  SvarSlett
 24. Har diskutert det med to grener flere ganger.

  I Finland har du renvallarene(Brukshundene) og Showdogen/Familiehunden. I Norge er det ganske vanlig å blande disse, det er det visst nok ikke i Finland. Pappaen til Toivo og Nalle er fra en renvallarkennel i Finland. Snakket med ei som har vokst opp med arbeidende lapphunder, samt Ida(Lappejenta), disse to mente at renvallarene nødvendigvis ikke er skarpere enn de andre. Det tror jeg nok stemmer, hvertfall når jeg ser hvordan Toivo er. Han er den minst skarpe hunden jeg noen gang har eid...

  En del adferdstrekk har relativt høy arvbarhet. Så det er jo ikke utenkelig at noen linjer har lett for å avle hunder med dårlig gemytt, men det har nok ikke noe med bruks/show linjer å gjøre.

  Jeg vet at tilfeller av nervøse hunder i Norge kan spores tilbake til avlshanner i Sverige.

  På 80-tallet var det en som drev litt oppdrett av SL i dalen hjemme. Så nar det gikk rykter om at det hadde kommet en lapphund til dalen, var det en del gamle lapphundeiere som måtte hilse på. Så i Tessungdalen var lapphund utelukkende assosiert med noe positivt:-)

  Jeg har ikke truffet en eneste lapphund med dårlig gemytt hittil:-)

  Snakket med en gammel SL eier. Som mente at de atbeidende hundene i Finland ikke er serlig orginale. Det kan være blandet inn bl.a Border Collie. Dessuten mente han at de opprinelige hundene ikke var så lange og store som de ofte er. Hvis man ser på Norsk Elgund(som ifølke hundesport har mye lapphundblod i årene) og Buhund osv. er jo disse også ganske korte...

  Dette ble en lang kommentar gitt:-)

  SvarSlett
 25. Bra med slike kommentarer!
  Det er vel pga en del blandings innen de nordiske spisshundene, at vi har så sunne og friske dyr.
  Kjenner noen som driver med rein i nærheten av Drevsjø/Idre, de har brukt stort sett blandings-hunder til gjeting + at de har/hadde en karelsk bjørnehund,fordi det var bare den som varsla og jaga unna bjørn og ulv.

  Jaktbikkjer på bygda skulle gjerne væra litt smågærne før. Det var liksom stas med ei sinna elgebikkje. Tror kanskje en gneldrete, uredd lapp, fort kunne bli misforstått!
  En kar jeg kjenner, fortalte at han "fikk" en svart lapphund av gjeterne her, da han var guttunge. Hunden var antagelig for gammal til å brukes mer, men var så snill, og gutten dro glad og fornøyd heim med hunden sin. Som han gråt da foreldrene sa nei, og han måtte levere den tilbake...
  Nalle er veldig stri/sta (oppførte seg som en villmann ikveld - mot en stakkars liten mops, skikkelig sinna var'n, men i bånd heldigvis). Til vanlig skulle man ikke tro det fantes sinne i karen! Bare snill og veldig glad i alle slags folk :o)

  SvarSlett
 26. Det var kjekt å lese kommentarene, til dere som har en del erfaring med FL.
  Det er jo ikke umulig at border collien er krysset i den mindre vennlige grenen av FL.
  De fleste blandingshunder her i Stavanger er det Border Collie i, noen av dem har ok gemytt, andre er nervøse og skarpe, kan liksom ikke stole på dem.
  Så kanskje er det forklaringen.
  For som sagt er min erfaring så langt, ca ett år med Lapphund :) bare posetivt, snillere og vennligere hund skal en lete lenge. Det er det bilde av lappen som går igjen og igjen, når jeg leser beskrivlesene til andre heldige eiere av en lapphund
  Berit mor til Ville

  SvarSlett
 27. Interessant diskusjon! Men arbeidshundene lever jo i et annet miljø/en annen type hundehold også, og det vil vel prege dem i forhold til adferd mot mennesker?

  Min forrige hund (SL) var IKKE myk, men hun var veldig snill. Hun valgte "sine" med omhu (men jeg forsto aldri kriteriene hun valgte ut fra), hun mislikte sterkt folk som hadde/luktet hund. Hun ble etterhvert veldig glad i barn. Folk som presset seg på henne og for enhver pris skulle kose var det værste hun visste, da knurret hun og trakk seg unna. Dette gjaldt ikke barn, ikke etter at hun ble voksen, men da hun var liten var hun litt redd for dem, for hun traff nesten aldri barn. Det samme gjelder Milli, hun treffer sjelden små barn, men vi var i et selskap i julen, da møtte hun noen. Først var hun litt skeptisk, men så fant hun ut at de ville LEKE. DA var det gjort:o)

  SvarSlett
 28. Lappejenta/Ida er vel en av dem som påpeker at hun syns hun ser for mange "veike" FL. Det kan gå for langt den veien også. Avl er både spennende og skummelt. Du kan få fram prakteksemplar, men du kan ødelegge en rase fordi du fokuserer på noe og glemmer helheten. Peset etter utstillingschampioner er med på det tror jeg.

  SvarSlett
 29. "Arbeidshundene" er vel ikke nødvendingvis arbeidshunder..? Men ser man på utstillinger, har jeg inntrykk av at man helst vil ha en type hund, den som er avlet fram kun etter utseende..

  SvarSlett
 30. Tove, Jeg ser egentlig ikke skarp og veik som to ytterpunkter. Jeg ser en stabil tilpasset hund som det ene ytterpunktet også de andre som det andre ytterpunktet(nervøse, aggresive osv.). Aggresive hunder er jo ofte redde...

  Men er absolutt enig med deg i at mentalitet er fryktelig viktig i avlsarbeidet:-)

  Men avles det egentlig etter utstillingstitler da? Hvis du ser på statestikken for hunder brukt i avl i Norge er det ikke så mange som har de store resultatene i ringen...

  Når man avler må man jo tenke helhet, ikke bare at hunden skal passe rasestandarden, men også helse og mentalitet, og kanskje til og med bruksegenskaper...

  SvarSlett
 31. Må bare innrømme at jeg er på tynn is når det gjelder avl. Og når jeg skrev om utstilling siktet jeg ikke spesielt til lapphunder. Men å se på hvordan f.eks schãfer ser ut nå mot tidligere og raser som mops som sliter med å puste pga den flattrykte nesa. Så er det vel kanskje greit å stille spørsmål med noe av avlen. I "vår" rase så henger vi oss opp i HD og øyelysing. Greit det så lenge vi husker på alt det andre også. Det hjelper lite med A hofter, friske øyne og cert viss resten av hunden er et "mareritt". En våken oppdretter har alt å si :-)

  SvarSlett
 32. Ja, helt enig, ensidig fokus er dumt uansett hva man fokuserer på. For da er det noe annet som blir glemt...

  Og jeg skjønner hva du mener med utstillig, for meg virker ikke dette riktig:

  http://www.youtube.com/watch?v=GU1IZyUv6Yk

  Men for meg har utseende litt å si. Jeg ville ikke gjøpt valp fra en kombinasjon med mye sykdommer bare fordi foreldrene var multichampions, men jeg ville heller ikke kjøpt en hund fra hunder som ser slik ut:

  http://www.miekkavalas.net/kuvat/slk/naavaneidonsalka1.jpg

  (Linken har Hanne(som i Hanne og Marco) lagt ut på nettby på en Finsk Lapphundgruppe)

  SvarSlett
 33. Dette var forsåvidt den fineste av de hundene, her er ett annet eksemmpel:
  http://www.miekkavalas.net/kuvat/slk/naavaneidonsarastus1.jpg

  Dette er rene renvallare som er blitt brukt i avl i Finland. Helt greit at de finnes for min del, men det er ikke en slik lapphund jeg har lyst på:-)

  SvarSlett
 34. Tror vi alle er ganske enige. Og nalle og Bonnie får sikkert supre valper :-)

  SvarSlett
 35. Huttetu. Har sett på linkene Christian har lagt ut. Grotesk med slike schäfere!!! Hva i h.. tenker folk som avler fram slike stakkarer?!? Ufattelig at ikke hundefolk verden over sier NEI. Det finns dessverre så altfor mange ødelagte raser.
  Lappene var jo komiske...Ikke lysten på slik en lapphund, men de fungerer sikkert kroppslig i det minste.

  SvarSlett
 36. Ja, vi er nok ganske fornuftige og enige hele bloggegjengen:-)

  Tror de som lever i schäfermiljøene, tror jeg de blir litt blinde etter de jobber med rasen, også klarer de liksom ikke å ta ett skritt tilbake å faktisk se hva som egentlig skjer. Slik er det vel med alle rasemiljøer som har gått for langt.

  Traff forresten en slik stakkars schäfer på tur på Hamresanden i dag. Stakkars hund, den kunne jo ikke løpe...

  Ja, jeg ville heller hatt en stygg lapp(man blir jo glad i dem uansett) enn en syk schäfer... Men det finnes heldigvis mange fine og friske lapper å få kjøpt fortsatt:-) Og Nalle og Bonnie lager nok både friske og pene valper tror jeg:-)

  SvarSlett
 37. Ble redd da jeg så schäferene. Mener nemlig vi hadde en som så sånn ut i nabolaget. Vi trodde han hadde dårlig hofte, for den ble avlivet. Nå er det kommet en ny en. Den ser like rar ut. Skal de virkelig være sånn?!!

  Jeg ville bare ha en familiehund. Og var ikke klar over så mye forskjellige gener innen Lapphunden. Foreløpig tror jeg jeg har fått en veldig snill hune. Han er jo ung ennå.

  SvarSlett
 38. Det skal være en snill hund, ikke hune. Det går litt fort i svingene her.

  SvarSlett
 39. Når vi snakker om avl på lapphund så vet jeg mange vil ha MT inn under avlskrava.For å få trygge hunder. Men jeg har hørt om hunder som er blitt ødelagt av en sånn test. Husk på jeg er blank når det gjelder dette, når dere leser det. Jeg er bare nysgjerrig. Hva er det egentlig, hvordan foregår det osv.

  SvarSlett
 40. Kan ikke så mye om det jeg heller, men det er en test hvor en hund blir utsatt for forskjellige skremmende situasjoner, personer, ting som spretter opp og skudd o.l. Så blir hunden bedømt på hvordan den reagerer og avreagerer på dette... Noen mener at disse er lite relavant for vanlige familiehunder, siden dette er tester som er utviklet for tjenestehunder i forsvaret og politiet...

  Kanskje man skulle utviklet en egen familiehund-test?

  Hanne og Marco skal gjhennomføre en slik iløpet av året...

  SvarSlett
 41. åhjelpemeg,så mye snø dere har! Olivia dør på seg av misunnelse her ;p hehe... jeg også,egentlig. det så herlig ut! :)

  SvarSlett