mandag 19. januar 2009

SPENNENDE DAGER

Spennende turer har det ikke vært, ingen har vært her for å leike heller. Nalle ANER ikke hva jeg snakker om...

Den første mailen fra Anne og Bonnie, kom fredag for ei uke sida. Anne hadde nesten slått ifra seg drømmen om en brun lappe-gutt, da Hanne leika Kirsten Giftekniv, og jeg svarte JA...

IMG_0169 

Her er Mallalasses Bonnie fra Fredrikstad!  I ett tre!

Siden har det har gått slag i slag med mail og telefoner hit og dit. Jeg måtte være litt til selskap for min stakkars samboer i helga + at HAN måtte ta noen timers kontorarbeid!!! Da tok Gry over (så fort hennes kjære Ola sov) med dataundersøkelser om stamtavler og gentesting og gud-vet-hva. Ho fant ut at Bonnie er fri gjennom gen-testa foreldre!   Så godt for meg å vite at ho støtter detta mulige sidespranget fullt ut... Puh.

Fjelldronningens Per har kommi med gode råd, sjøl om de har hatt litt av hvert på programmet sjøl, bla. nytt valpekull! Det er endel papirer og slik vi gjerne vil ha gjort på den rette måten, og han vet svar :o)  Gen-testing er foreløpig ikke ett krav, bare at hundene er øyelyst siste året. Derfor bestiller vi time i morgen, og gjør begge deler... Det kan ta 4-5 uker før vi får svar på gentesten, men hvis øyelysinga går som den skal denne gangen også, tror jeg vi tar sjansen på å prøve parring... Nalles foreldre blir brukt i avl den dag i dag, de blir dermed øyelyst fri, det tolker jeg som en liten sikkerhet... Eller? Hva syns dere?

Håper vi får til ett "stevnemøte" i helga, bare for å se om de vil være venner og om de syns de er like perfekte som vi syns de er... Min gode, gamle mor skal feire 80 års-dagen sin på lørdag. Hun har neppe forståelse for at jeg dropper henne framfor hundene, men jeg kan vel snike meg derfra tidlig??? Hvis jeg rekker å male noe til bursdagen hennes, blir ho så kry og glad at ho muligens glemmer MEG. Mødre kan være ganske lettlurte...

Fikk mail fra Anne i kveld forresten; ho syns Bonnie virka mistenkelig premenstruell hele tida - men det kunne hende det var ho sjøl som var det...   Nei, det er ikke greit, thji-hi  ;o)

Ellers har det snødd og blåst i hele helga. Skikkelig lappevær. Og våre mulige nye naboer har sett på huset igjen. Nå venter vi spent på takstmannen! Det hadde vært SÅ koselig om det ble lys i vindua...

         Nalle-vær

39 kommentarer:

 1. Hehe! Så søtt bilde av nalle under snøen! Jeg har altid hat lyst til å ha valper på Bienna og nå vurderer mamma det også!! Jeg er hoppende glad!
  Er det mye snø hos dere da?

  SvarSlett
 2. Veldig spennende :D
  Så nydelig bilde av en nedsnødd Nalle :) Glad Luna ikke er gammel nok, ellers hadde jeg nok vært ganske "valpesjuk" no, hi hi...

  SvarSlett
 3. Visst bonnie er fri, så kan vel valpene kun bli bærere visst ikke nalle blir det. De får ihvertfall ikke sykdommen. Får håpe nalle blir fri også da, for da blir det et bra kull....Hvor gammel er bonnie da? Er det barn og andre dyr i familien hennes, og har eierene hatt valper før..?
  Nå har jeg sagt nei til valp fra fjelldronningen, så nå satser jeg alt på bonnie og nalle....Håper det går bra!

  SvarSlett
 4. Dette høres spennende ut, jeg tror Kango blir ganske misunnelig... Håper han får tid til tur på tirsdag !

  SvarSlett
 5. Dette blir spennende Nøve! Jeg vil ha oppdateringer på alt, fort! Eller så sladrer jeg til Milli;o)

  Bare husk å spare litt av godgutten til det blir Milli sin tur. Det lynnet hans vil vi gjerne videreføre. Han er fantastisk, og som jeg skrev til Hanne. Barnebruden får nok bare vente litt:o)

  Fjelldronningen er helt fantastisk hjelpsomme og imøtekommende. De har hjulpet oss helt uoppfordret og jeg kan ikke skryte nok av dem:o)

  SvarSlett
 6. Følger spent med...Og så så flink Gry er da som hjelper til, men det er vel i hennes interesse også..hehe. Lykke til!

  SvarSlett
 7. PS! Nalle er jo bare helt skjønn der han sitter med snø over hele seg. Sukk!

  SvarSlett
 8. Spennende... Håper alt klaffer :-)

  SvarSlett
 9. Jeg er enig med deg Gry i at fjelldronningen er en kjempe flott kennel og at de er veldig hjelsomme og imøtekommende. Det var derfor jeg i utgangspunktet ville ha valp derfra..Men så var det dette med en brun tispe da, og det kunne jeg desverre ikke få derfra-...Så nå står arbbolas for tur, men selvsagt er det nalle og bonnie som frister absolutt mest..

  SvarSlett
 10. Så spennende! :) Fjelldronningen er som dere sier veldig hjelpsomme dersom det er noe en lurer på. Dixie kommer jo derfra, så vi har hatt mye kontakt med dem det siste året... :)

  SvarSlett
 11. Hei Nøve og Nalle.
  Takk for alle gode hilsener i bloggen min. Jammen skjer det mye hos deg og Nalle, også. Tank at han kanskje skal bli pappa og greier, det blir spennende. Det høres ut som om du har mange ting å ordne og sette deg inn i. Lykke til.
  Klem fra Hilde og mine fir-beinte.

  SvarSlett
 12. Nå har vi fått time hos veterinæren kommende onsdag. Har sitti og plundra med søknadsskjema til Optigen, alt står jo på engelsk! Heldigvis er dyrlegen våres av det hjelpsomme slaget, og svarer på mine håpløse spørsmål. Ho kaller meg forresten Inger Nalle...ho husker egentlig bare Nalle. "Hils Nalle da!"-sier ho når vi er ferdige med praten. Kjempekoselig dame, det er verdt en times biltur for å komme til akkurat henne.
  Bonnie har fått time hos sin dyrlege samme dag. Der kan de visst si mer om NÅR løpetida setter i gang, og sikkert gi Anne gode råd. Bonnie er født 15.11.05, så at Marianne lurte på det. De har ikke hatt kull på Bonnie før,og har ingen planer om flere, men har hatt ett anna valpekull for lenge,lenge siden. De har ei datter, skips-katt og fisk(!) HELY TYPISKE LAPPE-FOLK :o)
  (prøver å lure Anne til å blogge littegrann,vi får se...)

  Anne og jeg syns forresten det er veldig moro at Marianne kan tenke seg en valp ifra oss ;o)

  SvarSlett
 13. Hva blir jeg til disse "barna" mon tro, grandtante, eller..? Så gøy detta blir!!! Jeg tar iallefall uten blygsel en liten bit av æren for at de brune fant hverandre. He, he...
  Jeg har også prøvd å lure Anne og datteren til blogging. Kanskje de kaster seg med i "klubben"?? vi får se.

  SvarSlett
 14. Ja det hadde vært ekstra kjekt om mamma hunden også kom seg på blogg. Blir spennende å se hva som vil skje fremover...Lykke til begge to uansett...

  SvarSlett
 15. En ting til....kommer bonnie på lapphund treffet? DET hadde vært koseligt det...

  SvarSlett
 16. Hallo - Anne her!Skjønte ikke helt valgene på "kom.som", derfor anonym - men nå gjør jeg altså et første, vaklende forsøk. Må jo delta på dette!Morsomt med alt engasjementet rundt gullungene våre, og så flott med alle som deltar med råd og dåd! Bonnie virker foreløpig nokså uberørt av det hele. Mizz (katten) har jeg ikke turt å si det til enda.Datteren min venter på valpene og jeg drømmer om parring og valper og jeg vet ikke hva om nettene. Bare pass dere folkens, dette tror jeg er SVÆRT smittsomt!

  SvarSlett
 17. Vel, det er lett å bli valpesyk når man får følge et så vakkert par på veien....Gleder meg veldig til å se hva som skjer og om det til slutt ender med en brun lappejente hos meg!

  SvarSlett
 18. Oi, der var du Anne!!!
  Slettes ikke farlig :o) men svært smittsomt dette også ;o)
  Nuss fra Nalle

  SvarSlett
 19. Hei Anne

  Så koselig at du "var innpå":o) Det er ikke mer enn ca. 3 måneder siden jeg ikke syntes dette var noe for meg (mildt sagt), men så har jeg blitt "litt" hekta da, på hundeprat og sånn. Hyggelig om du lar høre fra deg igjen.

  Hilsen "Svigermor";o)

  SvarSlett
 20. hundecrazy, grandtante Hanne og svigermor..dere høres ut som en fin gjeng med julebukker,he-he ;o)

  Bonnie kan ikke komme til Tjøme,dessverre :o(
  Men, tenk om jeg får tatt noen "i farta" bilder av dem til helga!!! Tror vi kan få til ett originalt vinnerbilde ;o)

  SvarSlett
 21. ohlala,bonnie er en skikkelig flott jente!! blir spennende dette her-lykke til hos veterinæren på onsdag! :)
  og for et utrolig skjønnt bilde av snømann-nalle!! ;) du er så flink å ta bilder av han :))

  SvarSlett
 22. Nå skjer det saker og ting her...Hele "lappe-familien" på nett - det er koselig. Det er nesten så jeg har lyst på en liten "nalle-bonnie" selv. hehe

  SvarSlett
 23. Husk det snorredimma...1 hund er bra, 2 hunder er bedre, men det er ingen tvil i verden om at 3 hunder er best!

  SvarSlett
 24. Lappevennen: Hvilket betyr at jeg kan glede meg til å få to til i hus på sikt:o)) JIPPI!!!

  SvarSlett
 25. Ja det må du nesten regne med...tenk på det da, 3 ganger så mye moro, 3 ganger så mye kos,
  og 10 ganger så mye kjærlighet!

  SvarSlett
 26. Lapphundmotto: Det skal godt gjøres å bare ta en? Hehe:-D Kunne godt tenke meg å utvide flokken etterhvert jeg også, men dette kullet blir nok for tidlig...

  Halvbror Toivo ønsker Nalle lykke til med damesjekkinga:-)

  Dette blir nok en fin kombinasjon. Ble så nysgjerrig at jeg måtte sjekke kombinasjonen i Dogweb:-)Innavlsgraden er veldig lav 0,3.
  Artig å se hvilke fargekombinasjoner som kommer. Sikkert mange brune m/tegn, kanskje noen helt brune eller viltfarget? Slik som bestemødrene Irma oh Anka...

  Håper det blir hyppige rapporter m/bilder på nettside og blogg:-)

  SvarSlett
 27. Christian og Toivo jo, så koselig:o)

  Nå ble jeg så nysgjerrig at jeg måtte sjekke innavlsgraden mellom Nalle og Milli, hvis jeg fikk det til, så var den lik 0. Det er jo fint:o)

  SvarSlett
 28. Nå har jeg prøvd å legge inn kimmentarer siden i går. Prøver igjen.

  Vil si at alt dette er veldig spennende. Moro om en kjent får en valp etter Nalle. Også så fin som Bonnie ser ut. Det blir vakre valper.Enhver kan jo blir valpesjuk her.

  Og vil ønske Anne og Christian velkommen! Dette er det nye lapphundforumet med innslag av islandsk. Moro at så mange engasjerer seg her.

  SvarSlett
 29. Veldig moro at folk er så engasjerte! Kjempemoro at Christian også stakk innom :o) Har beundra alle "småkranglene" hans på Lappe-forumet. Fornuftig kar.

  Fikk mail fra Ida igår. Ho ville forberede meg litt på at Nalle muligens er bærer. Så vi får se. Men om han er det, så må vi bare være ekstra nøye med dame-valg. Det er bra det endelig har blitt mulig å finne ut av disse arvelige sykdommene. Tiden med gambling er over!
  Bonnie og Milli er iallefall fri.

  Nina,plunder med å legge inn kommentar her??

  SvarSlett
 30. Har lest litt på disse blågga da vettu, men har ikke sett at det går ann å kommentere før nå:-) Åssen lagær'n en slik blågg a?

  Toivo er jo også bærer, det kommer kanskje fra pappa'n da? Jeg har sagt nei når utesta tisper har spurt om å bruke Toivo, som du sier, vi trenger jo ikke gamble lenger...

  Ja, jeg liker å "krangle" litt i blandt:-) Hvis mån får det ut på nettet så går det ikke utover sjefen på jobb;-) Hehe...

  SvarSlett
 31. Det kommer nok fra pappa'n ja. Ida sa han hadde mange bærere etter seg :o( Ingen av Nalles foreldre er testa, men det blir forhåpentligvis ett krav om det etterhvert. Jeg veit ikke hvor alvorlig denna sjukdommen er, ganske vanlig at både folk og dyr får stær når de blir gamle...men selvfølgelig en fordel å unngå det!

  Du blir fort hekta på blogging, og det er farlig enkelt :o) Begynner med at man taster seg inn på: OPPRETT BLOGG, så er det gjort ;o)

  SvarSlett
 32. Det var da volsomt til kommentarer her da! så gøy med enda flere lapphundeiere her i "bloggverden" :D

  SvarSlett
 33. Håper det kommer en lov om testing. Da slipper vi sykdommer å slite med. Det er godt vi er litt opplyste og tar et riktig valg. Som Christian som sier nei til utesta tisper.

  Hyggelig med en mann i høneflokken, Christian!

  Det går bra med kommentarer nå, Nøve. Vet ikke hva som skjedde. Fikk hele tiden beskjed om serverfeil.

  SvarSlett
 34. Prøvde å opprette en blogg jeg også nå da... Får se åssen det går:-)

  SvarSlett
 35. Er det noen som vet hva som er grensen for innavl. Hva er mye og hva er greit. Skjekket litt jeg også. Fikk se at Milli og Charlie er i familie. De har samme tippoldeforeldre. Innavl grad 1,17. Charlie kommer fra et kull med innavl. grad 1,56. En kan jo lure.

  SvarSlett
 36. Jeg husker at jeg spurte Yvonne oppdretter om det, jeg husker ikke svaret, men den graden var høy, DET husker jeg. Jeg sjekket også Milli og Charlie Nina;o)

  Christian, jeg har lenge lest innleggene dine på NLK sidene, du holder deg beundringsverdig rolig og saklig, og jeg gjør som Nøve, sympatiserer i aller høyeste grad med deg:o) Så gøy hvis du lager blogg, det er lett å bli hekta på dette her.

  SvarSlett
 37. Velkommen i gjengen, Christian. Artig om du kommer deg ut på bloggeverdenen, så får vi lese litt om åssen Toivo med eier har det, også...
  Da er jeg spent på svaret i dag, Nøve....

  SvarSlett
 38. Jeg tror faktisk at nkk godtar en innavlsgrad på 5-6 % Det er flere av lapphundene som har kombinasjoner 2/3 3/3 3/4 eller 4/3 4/4. Tror faktisk de sier det er verre med like komboer som 4/4 enn de som er 3/4. Vet ikke hvorfor, men er vel noe med opphopning av genstoffer i samme ledd... Vi som elsker lapper og ønsker å avle på dem, bør egentlig satse på 0,0-0,5 % innavl, men det er ikke så lett da det er veldig få hunder i norge å bruke..Det er jo derfor det er så bra at sånne som Nøve finner på å bruke sin hund i avl, så får vi flere å velge mellom, og rasen blir sunnere...Jeg synes mange ganger at avls strategien er litt rar...Da de ofte fokuserer sykt mye på HD ....Man bør egentlig fokusere mer på andre sykdommer som gir mye større skade og tragiske utfall, som feks epilepsi..en hund med hd B trenger hverken få et dårlig liv eller gi det videre til avkom..Men epilepsi er ikke en like enkel sykdom å få, og jeg skulle ønske de brukte mer tid på å utelukke slike sykdommer..PRA må man selvsagt jobbe med å fjerne og nlk anbefaler vel nå at begge foreldrene eller ihvertfall 1 er gentestet fri....Men det er klart har man 2 hd a hunder, som begger er gentestet fri for pra og i tilegg har en innavlsgrad på 0%, ja da er det vel perfekt, og det er det vi bør strebe etter...men ikke nødvendigvis..Noe annet som jeg synes mange gjør feil...de ser ofte bare på den aktuelle hunden, og glemmer slekta Feks så jeg en tispe som hadde fått kull for en stund siden, hun hadde hd a og alt annet var flott.. Da jeg gikk på dogweb å sjekket, fant jeg ut at alle søskenene hennes hadde hD b eller c ,var til og med en E der. Og en av tispene hadde PRA. Jeg mener da det er bedre å bruke en hund med hd B som har søsken med enten A eller B hofter, enn å bruke en hund med HD A som har søsken med Hd C eller D hofter...

  Opppss denna blei visst laaang, men det er jo noe om engasjerer meg, og da blir det sånn...håper dere ikke blei lei! Til opplysning, i norge er det lov med en innavlsgrad på 12,5 % på mennesker. Hva de gjør med de som har en høyere grad vet ikke jeg...men i england må de barna som har høyere innavlsgrad bo i fosterhjem!

  SvarSlett
 39. Er veldig enig med deg,Marianne. Så bare i fjor et kull annonsert på svensk lapphundsidene med en innavlgrad på 12%. Det synes jeg hørtes mye ut. Da var det kullet godkjent av svensk lapphundklubb.

  SvarSlett